Provincie Noord-Holland

Dekking tweede rijksbijdrage N23 rond

08 juli 2011 -

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een bijdrage van EUR 21,6 miljoen aan de N23 van Alkmaar naar Zwolle. Hiervan is EUR 11,6 miljoen bestemd voor het Noord-Hollandse deel van de N23, de Westfrisiaweg.

De rijksbijdrage is de tweede kraal in een zogenaamde kralensnoerbenadering van de N23 door het Rijk. Hierbij worden de financiële bijdragen aan de N23 per tracéonderdeel bepaald. In december 2009 werd een eerste kraal van EUR 35 miljoen toegekend voor de aansluitingen van de N23 Westfrisiaweg op de A7.

Van de EUR 21,6 miljoen die nu is gereserveerd, is EUR 10 miljoen bestemd voor de Roggebotsluis in de provincie Flevoland en aanvullend EUR 11,6 miljoen voor de aansluitingen met de A7.

Infrastructuurfonds
Al in december 2010 besloot de Tweede Kamer naar aanleiding van een amendement van Sander de Rouwe van het CDA opnieuw geld uit te willen trekken voor de wegverbinding N23. Er werd echter nog gezocht naar een dekking. In de nota `Prioritering investeringen mobiliteit en water' maakt het ministerie van Infrastructuur en Milieu investeringskeuzes binnen het Infrastructuurfonds. De dekking van de wegverbinding N23 is nu gevonden binnen dit Infrastructuurfonds.

Voorbereiding
Voor het Noord-Hollandse deel van de N23, de Westfrisiaweg van Heerhugowaard tot Enkhuizen, is na jaren van voorbereiding door partijen een Realisatieovereenkomst getekend. Hierin zijn onder meer het wegontwerp en de financiële dekking van de uitvoering opgenomen. Momenteel werkt de provincie aan de voorbereiding van de uitvoering, waaronder de aanbesteding van de werken.

Naar verwachting zijn de eerste wegwerkzaamheden in 2012/2013 zichtbaar.

---