Gemeente Enschede

Kantoren in Grolsch Veste weer open, nog zeven mensen in het ziekenhuis

Na het instorten van een deel van het dak op de bouwplaats van het stadion De Grolsch Veste, bevinden zich op dit moment nog zeven mensen in het ziekenhuis. Zes van hen worden behandeld in ziekenhuizen in Twente, één is opgenomen in een ziekenhuis in Duitsland. De toestand van de persoon die zwaargewond is geraakt wordt nog steeds kritiek genoemd. Na een inspectie in het stadion is besloten dat alle kantoren in het stadion weer kunnen worden opengesteld voor de gebruikers. De bouwplaats zelf blijft afgesloten.

Om 14.00 uur is een bijeenkomst in het Nationale Muziekkwartier in Enschede voor mensen die gisteren in het stadion waren ten tijde van het ongeval en andere betrokkenen. Zij worden daar ontvangen om samen ervaringen en gedachten te delen.

Onderzoeken
De gemeente Enschede brengt informatie bijeen uit het gemeentelijk dossier rond de uitbreiding van het stadion. Ook is het doel een gecoördineerde bijdrage te leveren aan alle onderzoeken die door andere partijen zijn gestart of nog gaan lopen. Bekend is dat de arbeidsinspectie en het openbaar ministerie onderzoeken zijn gestart die zich onder meer richten op de toedracht van de instorting. Mogelijk zijn er nog twee instanties die een onderzoek gaan uitvoeren; de onderzoeksraad voor de veiligheid en de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV). De onderzoeksraad richt zich vooral op de vraag welke lessen kunnen worden geleerd na dit voorval. Het IOOV onderzoekt de wijze van functioneren van de crisis- en rampenorganisatie.

De burgemeesters van de woonplaatsen van de slachtoffers richten hun aandacht op de nazorg aan de slachtoffers. Afgesproken is dat de gemeente Enschede daarbij zonodig ondersteunt.