Artsen zonder Grenzen

Hulp voor nieuwe vluchtelingen Zuid-Sudan

08-07-2011

Zuid-Sudan viert morgen, 9 juli, dat het onafhankelijk wordt. Het is daarmee de jongste staat ter wereld. Ondertussen blijven naar schatting 260.000 nieuwe vluchtelingen in een noodsituatie verkeren. Daarbij horen 100.000 mensen die onlangs moesten vluchten voor de bombardementen en gevechten halverwege mei tussen de Noord- en Zuid-Sudanese troepen, in het grensgebied Abyei.

Gevlucht

De meeste mensen uit Abiyei zijn naar een plek op een paar dagen afstand gevlucht, in de hoop snel terug te kunnen keren na afloop van het geweld. Sommigen vluchtten wel tot 10 dagen reizen weg, uit angst voor verder geweld. Een groep van 5.000 mensen zocht z'n toevlucht in de dorpen Juong Pakok en Mayem Pajok in Akon, in het noorden van de staat Warrap in Zuid-Sudan. Tegen begin juli was het aantal vluchtelingen daar opgelopen tot 6.300.

Getraumatiseerd

`Mensen waren er vreselijk aan toe toen ze hier arriveerden, helemaal uitgeput en getraumatiseerd. Velen verloren familie tijdens de zware bombardementen. Er werd nog steeds gevochten, maar ze moesten blijven om dode kinderen of ouders te begraven voordat ze zelf op de vlucht sloegen. Anderen verloren familieleden bij hinderlagen van soldaten, op weg naar het zuiden, en weten nog steeds niet of ze nog in leven zijn',zegt Carole Coeur, noodhulpcoördinator voor Artsen zonder Grenzen in Zuid-Sudan.

Voedselgebrek

Zuid-Sudan heeft te kampen met chronische voedselonzekerheid, en minder dan 25% van de inwoners heeft toegang tot basisgezondheidszorg. Daarbij komt nog dat de jaarlijkse periode van voedselgebrek (de `hunger gap') is begonnen. Het weinige voedsel, water en onderdak dat er is, moet nu verdeeld worden onder de honderdduizenden die op de vlucht zijn voor het geweld en de 300.000 vluchtelingen die in de afgelopen periode teruggekeerd zijn uit Noord-Sudan.

Noodhulp

Half juni startte een noodhulpteam van Artsen zonder Grenzen een nieuw project op om de 6.300 vluchtelingen te helpen in de buurt van de dorpen Juong Pajok en Mayen Pajok. Artsen zonder Grenzen vaccineerde 3.043 kinderen tegen de mazelen en deelde aan 224 gezinnen kits met zaken als malarianetten, plastic zeilen, touw, kookmateriaal, zeep en emmers uit. Bovendien verdeelden we 90.100 energierijke BP5-koekjes. Binnenkort komen 2.000 tenten aan.

Kliniek

Met een mobiele kliniek bieden we inmiddels 2 keer per week hulp in Juong Pajok. Binnenkort breiden we die hulp uit naar Mayen Pajok. We zijn ook gestart met een therapeutisch voedingsprogramma voor zwaar ondervoede kinderen.

Spanningen

Zuid-Sudan wordt onafhankelijk, maar noodsituaties als gevolg van geweld en onzekerheid blijven de levens en de middelen van bestaan van de bevolking bedreigen. De gevechten zijn nu wel gestopt in Abyei, maar in het naburige Zuid-Kordofan blijven burgers - naar schatting 70.000 - vluchten voor het geweld. Naast de spanningen tussen Noord- en Zuid-Sudan worden de Zuid-Sudanezen ook bedreigd door mogelijke nieuwe conflicten tussen nieuwe milities en het zuidelijke leger, de aanwezigheid van rebellengroepering Leger van de Heer (Lord's Resistance Army), geweld tussen gemeenschappen en veediefstallen.