Openbaar Ministerie

OM Leeuwarden legt zelf straf op na drugsactie
Zuidergrachtswal

8 juli 2011 - Arrondissementsparket Leeuwarden

Na de politieactie in een dagopvang aan de Zuidergrachtswal op dinsdag 5 juli 2011 heeft het Openbaar Ministerie op het politiebureau aan de Holstmeerweg in Leeuwarden diezelfde middag aan drie verdachten een OM-strafbeschikking* aangeboden van EUR 380,--, EUR 410,-- en EUR 460,--.

De verdachten, mannen variërend in de leeftijd van 51, 47 en 44 hadden ten tijde van de politieactie een te grote gebruikershoeveelheid harddrugs bij zich. Het ging om hoeveelheden van 1,7 gram, 2,1 gram en 2,7 gram harddrugs, waar 0,5 gram is gedoogd. De officier van justitie die aanwezig was op het politiebureau heeft de verdachten na verhoor direct en in persoon een strafbeschikking overhandigd.

Naast deze verdachten zijn nog twee verdachten aangehouden op verdenking van dealen van harddrugs. Een van hen, de 43-jarige man, is door de rechter-commissaris op 7 juli voor 14 dagen in bewaring gesteld. De andere verdachte, de 51-jarige vrouw, is inmiddels heengezonden.


* Met de Wet OM-afdoening kan het OM bij veel voorkomende zaken zonder tussenkomst van een rechter een straf opleggen. Dit heet dan een strafbeschikking. Een strafbeschikking komt overeen met een rechterlijke veroordeling. Een strafbeschikking kan uit verschillende straffen bestaan, waar onder geldboetes, maatregelen en aanwijzingen.

Anders dan bij een transactie moet de verdachte, als hij het niet eens is met de strafbeschikking, zèlf in actie komen. Dit doet hij door verzet in te stellen bij het OM. Als de verdachte in verzet gaat, komt de zaak in de meeste gevallen voor de rechter. Als de verdachte niet in verzet gaat, wordt de strafbeschikking definitief en gaat het CJIB over tot de tenuitvoerlegging.