Gemeente Eindhoven

`Campusgemeenten' Best, Eindhoven, Helmond, Veldhoven werken samen aan vestigingsklimaat Brainport

Toptechnologieregio Brainport is een broedplaats voor innovatie en de thuisbasis voor bedrijven, kennis- en researchinstellingen van wereldklasse. Kern van Brainport is de regio Eindhoven. Brainport Regio Eindhoven is onlangs zelfs uitgeroepen tot slimste regio van de wereld.

Overheid, bedrijven en onderwijs werken samen om Brainport gestaag verder te laten groeien als dé economische motor van Nederland. Brainport 2020 -getiteld Top economy, smart society- is hiervoor het strategisch actieprogramma dat begin van dit jaar is aangeboden aan het Kabinet.

Een belangrijk onderdeel hiervan is het creëren van een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven en hun werknemers. Binnen de Brainport-samenwerking gaan de gemeenten Best, Eindhoven Helmond en Veldhoven zich samen richten op het vestigen van internationale bedrijvigheid en kenniswerkers op de campussen in de regio.

De campussen liggen op het grondgebied van deze vier gemeenten. Het gaat hier om: High Tech Campus Eindhoven, TU/e Science Park in Eindhoven, High Tech Automotive Campus in Helmond, Philips Healthcare Campus in Best, Health Technology Park in Veldhoven, Brainport Innovation Campus in Eindhoven Food Technology Park Brainport in Helmond.

Wethouder Stienen van de gemeente Helmond -woordvoerder namens de vier Campusgemeenten- is zeer content met de samenwerking: `Best, Eindhoven, Helmond en Veldhoven zien een duidelijke meerwaarde om ook als overheden nauwer samen te werken in het verder verbeteren van het vestigingsklimaat voor campusgerelateerde bedrijven en kenniswerkers. Ik ben blij met de uitkomsten van het onderzoek en de gemaakte afspraken. De samenwerking krijgt vorm in een netwerk. De vier gemeenten gaan zoveel mogelijk met `een mond' spreken. De samenwerking van de vier gemeentes komt direct voort uit de afspraken zoals gemaakt in -de afgelopen week vastgestelde- regionale agenda van het SRE. Het is een aanvulling op de andere samenwerkingsvormen en -overleggen die er zijn binnen het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) en Brainport.'

Kansen

Er is een onderzoek gehouden om te kijken welke punten kansrijk zijn om als samenwerkende gemeenten binnen Brainport te gaan uitvoeren om het vestigingsklimaat te verbeteren. Dus niet als gemeenten op zich, maar centraal gecoördineerd en uitgevoerd vanuit een netwerk. De kansrijke speerpunten om samen op te pakken zijn op hoofdlijnen:


1. Acquisitie, met als belangrijkste acties:


* gezamenlijk werven van bedrijven en instituten voor de Brainport-campussen;


* gerichte samenwerking met andere regiogemeenten om te zorgen voor optimale locaties voor niet campus-gerelateerde bedrijvigheid.


2. Verbeteren (techniek)onderwijs samen met de onderwijsinstellingen en betrokken bedrijfsleven. Beschikking hebben over goed opgeleid technisch personeel is namelijk cruciaal voor de ontwikkeling van Brainport. De belangrijkste acties hierin zijn:


* promoten en aantrekkelijk maken van techniek en technisch onderwijs;


* verbeteren aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt;


* terugdringen van schooluitval in met name technische opleidingen;


* zorgen dat in alle campusgemeenten Engelstalig basisonderwijs aangeboden wordt;


* het voortvarend realiseren van de Internationale School Eindhoven en het expatcenter.


3. Aansprekend aanbod en voorzieningen van cultuur en sport. De belangrijkste acties hierin zijn:


* Gezamenlijk binnenhalen van topevenementen op sportgebied, gekoppeld aan technologische ontwikkeling. Zoals: WK Zwemmen, Marathon Eindhoven vergroten, kampioenschappen op denksportgebied en van urban sports;


* het regionaal uitbouwen en vermarkten van bestaand topaanbod op het terrein van cultuur, zoals Festival Glow, Dutch Design Week en Food Event;


* opstellen en uitvoeren van een regionaal marketing plan met een wekelijks top-event.

Vervolg

Vanaf 1 september van dit jaar gaan de gemeenten concreet samen aan de slag met genoemde thema's. Het streven is om vanaf 1 januari 2012 de netwerkstructuur formeel ingericht te hebben. Een raadsvoorstel met samenwerkingsconvenant en de uit dit convenant voortvloeiende consequenties wordt in de tweede helft van 2011 aan de vier gemeenteraden voorgelegd.

Informatie

Meer informatie over de regionale SRE agenda staat op www.sre.nl. Meer informatie over Brainport en het programma Brainport 2020 is te vinden op www.brainport.nl.

Rapport onderzoek Campusgemeenten