Gemeente Tilburg

Persbericht
8 juli 2011

Andere aanpak integratiebeleid Tilburg

Focus op sociale stijging

Maatschappelijke integratie is het centrale begrip in het uitvoeringsprogramma Integratie voor de jaren 2011 tot en met 2014. "We willen af van het onderscheid autochtoon-allochtoon", licht wethouder Jan Hamming (integratie) de andere aanpak toe. "We willen dat iedere Tilburger een stapje vooruit komt. Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen leven. Maar mensen die het nodig hebben, bieden we een sociaal vangnet en extra ondersteuning." De aanpak sluit nauw aan bij de peiler sociale stijging uit het coalitieakkoord.

Samenwerking

De gemeente wil de samenwerking verbeteren tussen de organisaties die activiteiten ter bevordering van maatschappelijke integratie uitvoeren. Zij organiseren gezamenlijk ontmoeting, geven informatie en advies, geven begeleiding en trainingen en ondersteunen vrijwilligers. Het Huis van de Wereld moet hier een meer centrale rol in gaan spelen.

Subsidies aan zelforganisaties stopgezet

Hamming: "We richten ons op sociale stijging van die mensen die extra ondersteuning nodig hebben. Door dat de geldstromen verminderen zijn we gedwongen scherpe keuzes te maken. Dit betekent onder meer dat de subsidies voor allochtone zelforganisaties, die vooral gericht zijn op ontmoeting in eigen kring, worden stopgezet. Ook omdat de behoefte aan organisatie afneemt en omdat jongeren zich niet thuis voelen bij die traditionele aanpak." De zelforganisaties zijn de afgelopen week geïnformeerd over het raadsvoorstel van het college.

Vrouwenemancipatie

De maatschappelijke participatie van vrouwen is een specifiek aandachtspunt. Het emancipatiebeleid richt zich op het verhogen van de arbeidsparticipatie van vrouwen. Ook hierbij is het onderscheid allochtoon-autochtoon steeds minder van belang. De gemeente sluit hiervoor aan bij het landelijke programma "Eigen Kracht", van het ministerie van OCW. Verder wil de gemeente werken aan een reorganisatie van het werkveld, met als doel het behouden van effectieve werkwijzen en het laten verdwijnen van overlap.

Vanaf 2013 zijn de activiteiten voor alle vrouwen onderdeel van het emancipatiebeleid en niet langer van het integratiebeleid. Om de afbouw van integratie als beleidsterrein verder vorm te geven, zijn de afzonderlijke subsidies gericht op maatschappelijke integratie gebundeld in een programma van eisen. Het college heeft besloten om het uitvoeringsprogramma en het programma van eisen aan de raad voor te leggen.

---