Belgische Federale Overheid


Unieke beelden online van het Lam Gods

Datum: 08 juli 2011

In 2010 werd Van Eycks 'Lam Godsretabel' onderworpen aan een dringende conserveringsbehandeling in de Villakapel van de Gentse Sint-Baafskathedraal. De tijdelijke ontmanteling van het altaarstuk maakte het daarbij mogelijk om een uitvoerige technische documentatiecampagne te ondernemen. Nu is de resulterende schat aan digitale hogeresolutiebeelden integraal op het internet geplaatst.

Via een website zal iedereen de kans krijgen om de schilderijen te bestuderen als onder een microscoop. Aan de hand van infraroodreflectogrammen (IRR) en röntgenfoto's kunt u ook een kijkje nemen onder het verfoppervlak.

Het eerste deel van dit project staat nu al online. De IRR-opnames van het volledige veelluik kunnen met vrije toegang en in maximale resolutie worden bestudeerd en gedownload via een speciale preview website Externe link . Innovatieve webtechnologie stelt u bovendien in staat om telkens twee ondertekeningen van panelen van het 'Lam Gods' naast elkaar te bestuderen.

De toekomstige, meer uitgebreide website is een samenwerkingsproject van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), Lukasweb en de Vrije Universiteit Brussel. Het project wordt medegefinancierd door The Getty Foundation en ondersteund door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Deze site zal worden gehost door het KIK en wordt online verwacht op 1 januari 2012.

Bekijk de unieke beelden van het 'Lam Gods' op de website van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Externe link Zie het origineel