Rijksoverheid

Ministerraad: huren meer marktconform

Persbericht | 08-07-2011

Voor woningen van huishoudens met een inkomen vanaf 43.000 euro wordt als maatregel om de doorstroming in de woningmarkt te bevorderen een extra huurverhoging van maximaal 5 procent bovenop de inflatie toegestaan.

De ministerraad heeft daar op voorstel van minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mede namens minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en staatssecretaris Weekers van Financiën mee ingestemd. De ministerraad heeft er ook mee ingestemd om de eerder aangekondigde hogere maximale huur voor schaarstegebieden te beperken tot de 10 regio's met de hoogste WOZ-waarden.

Het kabinet geeft met de maatregelen uitvoering aan afspraken uit het regeerakkoord die de marktwerking in de huursector stimuleren. Zo wil het kabinet met de mogelijkheid tot een extra huurverhoging voor hogere inkomens de doorstroming naar duurdere huur- of koopwoningen stimuleren zodat er meer woningen voor lagere inkomens beschikbaar komen.

De maatregel gaat in per 1 juli 2012. Verhuurders die een voorstel tot huurverhoging willen doen, krijgen op verzoek een verklaring van de Belastingdienst. De verklaring meldt alleen of het gezamenlijke huishoudinkomen van de ingezetenen op het woonadres hoger, lager of gelijk is aan 43.000 euro. Uitgangspunt is het inkomen in het tweede jaar voorafgaand aan de eventuele huurverhoging.

Ook met de hogere maximale huurprijsverhoging blijven huurders beschermd door het plafond van de maximale huur dat op basis van het Woningwaarderingstelsel wordt bepaald. Wel wordt in de regio's met de meest gespannen woningmarkt dit plafond met maximaal 25 extra punten verhoogd. Huurprijzen in schaarstegebieden kunnen dan bij nieuwe verhuringen beter gaan aansluiten op wat huurders en verhuurders nu al reëel vinden. De extra marktwerking stimuleert verder de investeringsmogelijkheden waardoor het woningaanbod toeneemt. De ministerraad beperkt in een nieuw besluit de maatregel tot de 10 regio's met de hoogste WOZ-waarden. Zij verwacht overigens een geleidelijk effect van de maatregel omdat doorgaans de feitelijke huurprijs flink onder de maximale huurprijs ligt.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel en het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.