Rijksoverheid

Uitbreiding werking Bibob naar vechtsportevenementen en headshops

Persbericht | 08-07-2011

De werking van de Wet Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) wordt uitgebreid naar vechtsportevenementen en headshops (dit zijn bedrijven die artikelen verkopen voor het gebruik van verschillende soorten drugs). De inzet van de Wet Bibob is voor deze branches gekozen vanwege vatbaarheid voor criminele beïnvloeding.

Het doel van de Wet Bibob is te voorkomen dat de overheid ongewild criminele activiteiten faciliteert. Om deze doelstelling te realiseren onderzoekt het Landelijk Bureau Bibob, onderdeel van de Dienst Justis, op verzoek van een bestuursorgaan of er een kans bestaat dat een vergunning, subsidie of overheidsopdracht misbruikt wordt voor criminele activiteiten.

Momenteel vallen coffeeshops, smartshops en growshops al onder de werking van de Wet Bibob. Headshops worden onder de werking van de Wet Bibob geschaard omdat ze nauw verbonden zijn aan smart- en growshops. Bij vechtsportevenementen blijkt regelmatig sprake te zijn van vermenging van de onder- en bovenwereld. Met name de rol van de organisatoren en sponsors valt hierbij op. De uitbreiding van de werkingssfeer van de Wet Bibob blijft beperkt tot headshops en evenementen voor zover deze lokaal vergunningplichtig zijn.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.