Rijksoverheid

Actieplan bankactiviteiten: scheiding bankactiviteiten in tijden van crisis

Persbericht | 08-07-2011

In tijden van crisis wordt het in Nederland mogelijk om bankactiviteiten te scheiden. De bankactiviteiten van grote banken moeten scheidbaar ('ringfence ready') worden. Dit schrijft het kabinet in een nota met actieplan aan de Tweede Kamer. Doel is versterking van de financiële stabiliteit, bescherming van spaargeld in het depositogarantiestelsel en het veilig combineren van verschillende activiteiten binnen een bank. Het actieplan moet in de komende anderhalf jaar worden geïmplementeerd.

Het actieplan omvat vier hoofdelementen:

* Introductie 'recovery and resolution' plannen: financiële instellingen en betrokken autoriteiten zullen een strategie ontwikkelen hoe zij in een crisissituatie de continuïteit van maatschappelijk belangrijke functies, zoals het sparen, van de onderneming kunnen waarborgen.

* Introductie Interventiewet: na de zomer zal een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer worden ingediend, dat De Nederlandsche Bank en de minister van Financiën nieuwe bevoegdheden geeft, waaronder de mogelijkheid om instellingen die in onomkeerbare problemen zijn geraakt in concreto te scheiden.

* De Nederlandse inzet in de Europese discussie over crisismanagement: Nederland zet actief in op een zeer krachtig Europees kader in de nieuwe crisismanagementrichtlijn, alsmede vergroting van het risico-absorberend vermogen van banken.
* Aanpassingen aan het depositogarantiestelsel (DGS): vanaf juli 2012 zullen er (ex ante) risicogedifferentieerde bijdragen worden geheven om een DGS-fonds te vullen. Ook komt er een onderzoek naar de mogelijkheid van een preferente crediteurstatus voor het DGS. Dit kan er toe bijdragen dat het omvallen van een bank een kleinere klap voor het DGS betekent. Het DGS is dan namelijk bij een faillissement van een bank af te schermen ('ringfencen').

Het kabinet kiest er voor om banken als geheel veiliger te maken, in plaats van reeds vooraf banken (intern) te splitsen. Hiertoe worden nog eens vier extra acties genomen, namelijk centrale verhandeling en clearing van derivaten vanaf 1 januari 2013, extra (kapitaal)eisen voor systeemrelevante instellingen door nationale uitwerking van internationaal gemaakte afspraken hierover, strengere regulering van het handelsboek vanaf 31 december 2011en tenslotte de regeling beheerst beloningsbeleid, die vanaf 1 april 2011 van kracht is.

De vandaag verzonden nota was toegezegd naar aanleiding van het rapport van de parlementaire onderzoekscommissie De Wit en het debat in de Tweede Kamer hierover. De nota en het actieplan zijn gedeeld met de Nederlandse Vereniging van Banken. Deze buigt zich nu over de gevolgen ervan.