Rijksoverheid

Nieuwe toezichthouder stelt consument centraal

Persbericht | 08-07-2011

Het belang van de consument staat centraal bij de nieuwe toezichthouder die ontstaat uit de samenvoeging van de Consumentenautoriteit, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Alle consumententaken zullen in de nieuwe toezichthouder worden gebundeld in één directie. Dat blijkt uit een uitwerking van de plannen voor de nieuwe toezichthouder, waarmee de ministerraad op voorstel van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft ingestemd.

De nieuwe toezichthouder krijgt naast consumentenbescherming nog twee pijlers. Eén daarvan richt zich op toezicht op de specifieke markten als energie, telecom, vervoer en post. De andere houdt zich bezig met toezicht op fusies en het oprollen van kartels en misbruik van machtspositie. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zal niet opgaan in de nieuwe toezichthouder.

De nieuwe toezichthouder gaat vanaf 1 januari 2013 van start. Recent is Chris Fonteijn benoemd tot bestuursvoorzitter van de NMa. Het is de bedoeling dat hij ook bestuursvoorzitter wordt van de nieuwe toezichthouder zodra de samenvoeging een feit is.