Ministerie van Defensie

Nederlandse verbindingseenheid brengt Afrika bij elkaar

8 juli 2011, 16.03 uur

Een team van 101 CIS-bataljon (communicatie & informatiesystemen) vertrekt morgen naar Gambia voor de jaarlijkse, internationale oefening African Endeavour. Het doel is het verbeteren van de uitwisseling tussen de communicatie- en informatiesystemen van de 36 deelnemende Afrikaanse landen. Een aantal Nederlandse militairen doet de komende 2 weken regelmatig verslag op defensie.nl van hun ervaringen tijdens de oefening.

Het Nederlandse team bestaat uit 9 militairen, een mix van officieren, sergeanten en ervaren korporaals onder wie een medisch specialist en een specialist informatievoorziening. De Nederlanders helpen de deelnemers bij het koppelen van hun communicatiesystemen, maar adviseren en assisteren ook bij het opzetten van oefenscenario's en het verbeteren van procedures. "Het is een unieke kans om te laten zien wat we als verbindelaren in huis hebben, maar ook om in een internationale omgeving te werken", aldus adjudant van El. Naast de Nederlanders ondersteunen ook militairen uit Amerika, Canada, Zweden, Frankrijk en van de NAVO de oefening.

Samenwerken

Het Nederlandse team dat technische voorbereidingen heeft getroffen tijdens de kennismaking met andere deelnemers aan de oefening, begin april. Foto: ministerie van Defensie

Het trainen van Afrikaanse eenheden en stimuleren van samenwerking tussen de Afrikaanse partners sluit aan bij het Nederlands beleid. Dat richt zich op de opbouw van veiligheidscapaciteit door de Afrikanen zelf. Kolonel Meijburg is de Nederlandse afgevaardigde binnen AFRICOM, de organisatie verantwoordelijk voor Amerikaanse militaire operaties op het continent en medeorganisator van Africa Endeavour. "De oefening is niet alleen gericht op het bijbrengen van vaardigheden op het gebied van command and control, maar heeft als belangrijk neveneffect dat een grote groep Afrikanen uit diverse landen met elkaar samenwerkt. En waar wordt samengewerkt, neemt de kans op conflicten af."

Begin april trof een team van 5 landmachtmilitairen al technische voorbereidingen in Gambia voor onder meer netwerken, hoog frequent lange afstandsradioverbindingen en satellietcommunicatie.