Unicef


Meer dan 2 miljoen kinderen lopen gevaar in Hoorn van Afrika

Meer dan 2 miljoen kinderen onder de 5 jaar lopen in Oost-Afrika het risico te sterven van de honger. Door een combinatie van extreme droogte én stijgende voedselprijzen dreigt een voedselcrisis in de regio.
2011-07-08

08 juli 2011

UNICEF schat dat er meer dan 2 miljoen kinderen ondervoed zijn en dringend hulp nodig hebben, willen ze deze crisis overleven. Een half miljoen van deze kinderen lopen acuut levensgevaar. Als ze dit overleven hebben ze grote kans op langdurige gevolgen voor hun fysieke en geestelijke gezondheid.

Hoorn van Afrika UNICEF

In dit gebied komt vaker droogte voor. Maar nu is deze in 50 jaar niet zo ernstig geweest. Samen met de gewapende conflicten en sterk gestegen voedselprijzen is dit een ware crisis.

Naar schatting 10 miljoen mensen hebben dringend humanitaire hulp nodig. Bijna 2 miljoen van hen zijn nog geen vijf jaar. In Noord-Kenia is nu ruim 25 procent van de kinderen ondervoed en in het Turkana-district bedraagt het ondervoedingspercentage zelfs 40 procent. Duizenden families trekken vanuit Somalië naar opvangkampen in Dolo Ado in Ethiopië en Dadaab in Kenia, die nu al overbevolkt zijn.

Voeding, vaccinaties en water

UNICEF richt zich vooral op jonge kinderen die al verzwakt zijn. Zo worden grote aantallen kinderen in korte tijd gevaccineerd. Ook zetten UNICEF en partnerorganisaties noodcentra voor voedsel op. Die verspreiden speciaal calorierijk voedsel voor de behandeling van tienduizenden zwaar ondervoede kinderen. Verder zorgt UNICEF dat in de vluchtelingenkampen de hygiënische omstandigheden verbeteren.

Dit is zeker in de komende dagen van beslissend belang, om de noodsituatie niet nog groter te laten worden.

Hulp is nodig

Deze hulp staat echter onder druk door tekort aan fondsen en doordat in sommige delen van de Hoorn hulpverleners geen toegang krijgen tot de bevolking.

UNICEF heeft 31,9 miljoen euro nodig voor om in de komende drie maanden levensreddende hulp te kunnen bieden aan de miljoenen vrouwen en kinderen. Daarom roepen we regeringen en donoren op om snel in actie te komen voor de kinderen in deze regio.