Provincie Noord-Holland

Tuincentra mogen van provincie uitbreiden

08 juli 2011 -

Gedeputeerde Staten hebben positief gereageerd op het ontheffingsverzoek van de gemeente Velsen voor economische ontwikkelingen in bufferzone De Biezen.

Het gaat om uitbreiding en verplaatsing van twee uit hun jas gegroeide tuincentra.

Gedeputeerde Staten hebben, na het positieve advies van de Adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling (ARO), ontheffing verleend aan de gemeente Velsen om de uitbreiding en verplaatsing van twee tuincentra ruimtelijk mogelijk te maken. De provincie vindt de plannen van beide tuincentra voldoende onderbouwd en nut en noodzaak ervan zijn aangetoond. Ook heeft het gemeentebestuur van Velsen inzichtelijk gemaakt dat voorziene uitbreiding van tuincentra niet tot verstoring van de regionale detailhandelsstructuur leidt.

Gedeputeerde Staten zijn wel kritisch over de landschapsvisie van de gemeente Velsen over de groene buffer tussen Santpoort en Driehuis. Zij zullen daarom toezien op verwerking van de aanbevelingen van de ARO in het voorontwerp bestemmingsplannen De Biezen.

Twee tuincentra
De verleende ontheffingen zijn feitelijk aan twee tuincentra verleend voor het verbouwen en verplaatsen ervan. Een tuincentrum is gevestigd aan de Hagelingerweg 210 (Santpoort-Noord) en wil op dezelfde locatie uitbreiden. Het andere tuincentrum wordt naar de Rijksweg 289 (Velserbroek) verplaatst. Voor beide geldt dat de bebouwing sterk gedateerd is en dat uitbreiding op een andere locatie binnen bestaand bebouwd gebied niet mogelijk is. Dit ligt voor tuincentra ook niet voor de hand.

De Biezen
Het gebied `De Biezen' is in de provinciale structuurvisie aangeduid als landelijk gebied en ligt tussen Santpoort-Noord en Driehuis. Voor ruimtelijke ontwikkelingen buiten bestaand bebouwd gebied, zoals het bouwen van bedrijven, is ontheffing van de provincie vereist. Hiervoor moeten nut en noodzaak en het ontbreken van alternatieve locaties binnen bestaand bebouwd gebied worden aangetoond.
---