CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Israel houdt 'flytilla' tegen

vr 08-07-2011

Speciale eenheden van het Israelische leger omsingelden een EasyJet-vliegtuig uit Geneve, vlak nadat het vrijdag 8 jui landde op de luchthaven Ben Gurion. Volgens Israel zaten in het vliegtuig tientallen pro-Palestijnse activisten die in Israel actie willen voeren tegen de Israelische blokkade van de door Hamas geregeerde Gazastrook. Tien passagiers zijn aangehouden, evenals twintig anderen die aan boord waren van een vlucht van Alitalia.

In totaal heeft Israel tot nu toe ongeveer 200 mensen de toegang tot het land ontzegd. Het gaat om 'provocateurs'; een van hen wordt zelfs verdacht van terrorisme.

De activisten, die onderdeel zijn van een PR-campagne van pro-Palestijnse en pro-Hamas groeperingen, kondigden eerder deze week aan dat zij van plan waren om honderden mensen naar Israels internationale luchthaven te sturen als protest tegen de blokkade van de Gazastrook, waar Hamas de macht in handen heeft. Een groot deel van de actievoerders die niet mee konden varen met de Gaza Flotilla, omdat de Griekse autoriteiten de boten niet lieten uitvaren, zeiden dat zij op 6, 7, en 8 juli naar Israel zouden vliegen.

Het vliegtuig van EasyJet, dat twee uur vertraging had, werd van de landingsbaan gedirigeerd, waarna de veiligheidsdiensten de passagiers ondervroegen en uit lieten stappen. Een arrestantenbus was ook aanwezig. Mensen die Israel niet binnen mogen, worden vastgehouden totdat zij, meestal al enkele uren later, worden uitgezet. Volgens verschillende media zitten er nu enkele tientallen mensen op de luchthaven te wachten op hun uitzetting.