Openbaar Ministerie

Agenten die man verwondden bij aanhouding niet vervolgd

7 juli 2011 - Arrondissementsparket Rotterdam

De politiemensen die in januari gericht schoten bij een aanhouding op de Terbregseweg, hebben volgens de regels gehandeld. Zij zullen dan ook niet worden vervolgd, zo heeft de officier van justitie bekendgemaakt. Door het schieten raakte een 30-jarige man uit Duitsland gewond.

Meerdere agenten kwamen op 8 januari 2011 naar de Terbregseweg na een melding van getuigen dat zij daar waren bedreigd door een verwarde man, die een vuurwapen bij zich had. De agenten sommeerden de man te blijven staan, ook in het Engels en Duits. De man reageerde niet. Toen hij doorliep in de richting van een woonwijk, werden enkele waarschuwingsschoten gelost, waarop de man ook niet reageerde. Door twee agenten werd gericht geschoten. De man werd door één kogel geraakt.

Zoals gebruikelijk stelde de Rijksrecherche een onderzoek in. Daaruit bleek onder andere dat de 30-jarige onder invloed van softdrugs en alcohol verkeerde. Overigens is ondanks speuracties nooit een vuurwapen gevonden. Maar omdat de man in de richting van een woonwijk liep, en omdat verschillende getuigen een vuurwapen hadden gezien, was de aanhouding en het gebruik van de wapens terecht, aldus de officier.

De beslissing is inmiddels aan de agenten en de Duitse man meegedeeld. Die kan de beslissing van de officier aanvechten bij het Gerechtshof in Den Haag.