CDA


Kabinet maakt illegaal verblijf strafbaar
vrijdag 8 juli 2011

Het kabinet heeft na een voorstel van minister Leers vandaag besloten om illegaliteit strafbaar te maken. Vreemdelingen die illegaal in Nederland worden aangetroffen kunnen rekenen op een boete en worden in vreemdelingenbewaring gesteld om te worden uitgezet. Daarmee stopt het kabinet het gedogen van illegaal verblijf.

Het CDA staat voor een streng, maar rechtvaardig asielbeleid. Belangrijk daarbij is dat asielprocedures sneller moeten en dat illegale vreemdelingen na een afwijzing terugkeren. Het belangrijkste is dat we met elkaar moeten voorkomen dat mensen in de illegaliteit verdwijnen.

Op aandringen van de CDA Tweede Kamerfractie wordt humanitaire hulp aan illegalen niet strafbaar gemaakt. Omdat illegaal verblijf een overtreding wordt, kunnen kerken, artsen, voedselbanken en particulieren onbezorgd blijven helpen. Ook blijven illegalen in Nederland recht houden op medisch noodzakelijke zorg en hebben hun kinderen recht op onderwijs.

In 2002 heeft het CDA er bij de verkiezingen al voor gepleit om illegaliteit strafbaar te stellen. Illegaal verblijf is een groot probleem in Nederland. Het gaat nog altijd om naar schatting zoân 100.000 mensen en gaat vaak samen met vormen van overlast, zoals huisjesmelkerij, illegale arbeid en uitbuiting. Maar ook erger: criminaliteit, mensensmokkel en mensenhandel. Dit is niet goed voor de mensen zelf, maar ook niet voor de samenleving.

In het regeerakkoord van dit kabinet is het strafbaar maken van illegaliteit opgenomen. Dat is nodig omdat het moeilijk is om illegalen die zich bezighouden met criminele activiteiten aan te pakken. De vreemdelingenpolitie legt direct een boete op aan illegalen die zij aantreft en zet deze in vreemdelingenbewaring om uit te zetten. Deze maatregel is vooral gericht op criminele en overlastgevende personen. Het houdt niet in dat illegalen actief worden opgespoord.