Waterschap Dommel

stormschade

Meer tijd nodig voor opruimen stormschade

Publicatiedatum : 8 juli 2011

Waterschap De Dommel waarschuwt wandelaars, fietsers en kanoërs

De storm van dinsdagavond 28 juni levert Waterschap De Dommel meer werk op dan in eerste instantie ingeschat. Woensdag na de storm is het waterschap direct met zo'n 30 mensen in het veld aan de slag gegaan met het inventariseren en opruimen.
Vooral in het gebied rond Sint-Oedenrode, Oirschot, Boxtel, Esch, Sint-Michielsgestel en Vught bleken veel takken en bomen in of over beken en sloten gewaaid te zijn.

Op diverse plekken liggen nog omgewaaide bomen over de beken of op de onderhoudspaden. Komende week is het nog steeds niet veilig op en langs alle beken. In de beken liggen takken die vanuit een boot niet zichtbaar zijn. Over het water en de wandel- en fietspaden langs beken hangen takken die plotseling kunnen afbreken.

Gevaarlijke plekken eerst

Er is al veel geruimd, maar er moet ook nog veel gebeuren. De strategie van het waterschap is om die plekken waar gevaarlijke situaties kunnen optreden, het eerst te ruimen. Dat geldt met name voor de locaties waar opstuwing van water plaats kan vinden of daar waar veel gekanood wordt. Deze week verwachten we klaar te zijn met de Dommel in Boxtel (Rondje Boxtel), zodat hier weer gevaren kan worden. Volgende week wordt het traject Liempde - Sint-Oedenrode van de Dommel onder handen genomen. In de Zandleij is weinig aangetroffen, maar in de Broekleij treffen we nog wel wat takken aan. Maar dit zorgt op dit moment niet voor opstuwing van water. De Essche Stroom en Dommel vanaf Boxtel tot aan `s-Hertogenbosch zijn in principe weer begaanbaar voor kano's en andere boten, maar hier ligt aan de kanten links en rechts nog wel behoorlijk wat hout. Het waterschap heeft ook bedrijven ingeschakeld met kranen en minigravers om te helpen met het verwijderen van hout. Ook de aannemers die de watergangen maaien, helpen bij het verwijderen van takken en dergelijke.

Er wordt nauw contact onderhouden met de kanoverenigingen en kanoverhuurbedrijven. Zij krijgen bericht als bepaalde vaarroutes weer veilig zijn.
Als we een gevaarlijke situatie aantreffen wordt er direct actie ondernomen door medewerkers van het waterschap of ingeschakelde bedrijven. Levert de omgewaaide boom of de takken geen direct gevaar op, dan wordt er een beroep op de eigenaar van de boom gedaan om zelf de boom of afgebroken takken uit het water te halen. Volgens de regelgeving hebben zij in dit geval een onderhoudsplicht. Er is nog geen zicht op de totale kosten van dit extra werk.


---

_______


Noot voor de redactie