Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 Kopers solidair met huurtoeslagontvangers?

Minister Donner wil sneller en forser bezuinigen op de huurtoeslag dan het kabinet al van plan was. De normhuur (de huur die huurtoeslagontvangers sowieso zelf moeten betalen) gaat opnieuw omhoog en de kwaliteitskorting wordt aangescherpt.

De huurders met de allerlaagste inkomens worden van deze bezuinigingsmaatregelen de dupe, terwijl de koopsector ongemoeid blijft. Sterker nog: vrijdag 1 juli besloot de regering om de overdrachtsbelasting te verlagen van 6 naar 2 procent. Dat kost de schatkist het komende jaar EUR 1,2 miljard, ruim de helft van het gehele huurtoeslagbudget en bijna 6x de totale bezuinigingen op cultuur.

De Woonbond is tegen de bezuiniging op de huurtoeslag en heeft samen met Aedes voorgesteld om het eigenwoningforfait voor eigenaar-bewoners licht te verhogen zodat huurtoeslagontvangers ontzien kunnen worden. Wat vindt u van dit voorstel?

We vroegen Vereniging Eigen Huis en Aedes om een reactie.

Voor: 'Ongelijke behandeling niet verder verscherpen

Marc Calon, voorzitter Aedes Marc Calon, voorzitter Aedes: `Minister Donner wil komend jaar EUR 100 miljoen bezuinigen op de huurtoeslag. Dat betekent voor bijna 80 procent van de mensen die huurtoeslag ontvangen dat ze gemiddeld EUR 10 per maand meer zelf moeten betalen. En dat wordt tot 2015 nog meer.

De minister hoopt en verwacht dat door deze "prikkel" mensen een goedkopere woning opzoeken. Alsof juist huurtoeslagontvangers te duur zouden wonen. En wie maakt ruimte in die goedkopere woningen? De woningmarkt zit zo vast als een huis. Mogen de laagste inkomens hiervoor de rekening betalen? De ongelijke behandeling van huurders en woningbezitters wordt zo verder verscherpt in plaats van ongedaan gemaakt.

Aedes en de Woonbond hebben een beter idee. Er zijn in Nederland 4,1 miljoen huiseigenaren. Verhoog het eigenwoningforfait van nu (gemiddeld) 0,55 procent van de WOZ-waarde naar 0,58 procent. Dat kost huiseigenaren gemiddeld EUR 35 per jaar. De opbrengst is gelijk aan de voorgestelde bezuiniging op de huurtoeslag: tot 2016 gemiddeld EUR 140 miljoen per jaar.

De rekensom is simpel. Onze vraag aan de overheid ook. Laten we 900.000 huishoudens met de allerlaagste inkomens EUR 160 per jaar meer aan woonlasten betalen? Of laten we 4,1 miljoen huishoudens met midden- en hogere inkomens EUR 35 per jaar meer aan woonlasten betalen?'

Tegen: 'Zet huur en koop niet tegenover elkaar

Marlies Pernot, directeur Vereniging Eigen Huis Marlies Pernot, directeur Vereniging Eigen Huis: `Vereniging Eigen Huis behartigt de belangen van eigenwoningbezitters en streeft naar een goed functionerende woningmarkt met kansen voor iedereen.

De vereniging is geen politieke partij die aan inkomenspolitiek doet en dat is wel wat deze stelling in feite inhoudt. Die komt er op neer dat de ene partij wat meer geld krijgt en de ander wat minder. Dat is een politieke keuze. Wij waken wel over de betaalbaarheid van de woonlasten. Daarom zijn wij geen voorstander van een verhoging van het eigenwoningforfait.

De stelling klopt ook niet helemaal. De huurtoeslag wordt afgemeten op het inkomen, maar het eigenwoningforfait is een generieke maatregel die in principe alle eigenwoningbezitters treft. Dus ook eigenaren die maar met moeite kunnen rondkomen. De veronderstelling dat alle eigenwoningbezitters het gemakkelijk kunnen missen, klopt niet. Net zo min als dat alle huurders tot de lagere inkomens zouden behoren. Vereniging Eigen Huis pleit er voor dat de doorstroming, vooral van huur naar koop op gang komt. Dat betekent lagere drempels (zoals de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent) en juist geen verhoging van het eigenwoningforfait. Dat zou de kloof tussen huur en koop alleen maar verder vergroten en de doorstroming bemoeilijken. Een goed functionerende koopsector is in het belang van de sociale huursector, ze staan niet los van elkaar.

Vereniging Eigen Huis wil een structurele hervorming van de gehele woningmarkt waarbij samenwerking met de Woonbond noodzakelijk is. Huur en koop moeten naast elkaar staan en niet tegenover elkaar. Om optimale kwaliteit en keuzevrijheid te bieden, ongeacht of dat nu kopen of huren betreft.'

Kopers solidair met huurtoeslagontvangers?Moet het eigenwoningforfait iets omhoog, zodat huurtoeslagontvangers ontzien kunnen worden bij de bezuinigingen?
(_) ja
(_) nee

Uw toelichting (anoniem)


---

---

---
Stem!

Valid XHTML 1.0 Transitional © 2010 Nederlandse Woonbond Bijgewerkt op 08-07-2011 16:43