Gemeente Stichtse Vecht

Nieuws

Bezuinigingswebsite www.ditismijnStichtseVecht.nl `live'

Op vrijdag 8 juli 2011 opende burgemeester Mirjam Van 't Veld de bezuinigingswebsite www.ditismijnStichtseVecht.nl. Met deze website verzamelt gemeente Stichtse Vecht zoveel mogelijk creatieve ideeën voor bezuinigingen en extra inkomsten om daarmee de gemeentebegroting sluitend te krijgen. Voor inwoners met beperkte digitale mogelijkheden zijn er papieren antwoordkaartjes.

Na de zomer worden de ideeën in speciaal samengestelde `expertgroepen' besproken. Daarin zitten vertegenwoordigers van het zogenoemde maatschappelijk middenveld: een dwarsdoorsnede van de samenleving. Ook inwoners kunnen zich hiervoor opgeven (via de website). De expertgroepen leveren aan de gemeenteraad voorstellen over concrete maatregelen voor bezuinigingen en extra inkomsten. De gemeenteraad maakt een keuze uit deze voorstellen. De gemeenteraad besluit eind 2011 tijdens de begrotingsbehandeling welke maatregelen van kracht worden zodat de gemeentebegroting sluitend is.

Waarom deze actie?

Vanwege de rijksbezuinigingen heeft gemeente Stichtse Vecht een structureel tekort van 4,3 miljoen euro in 2012, oplopend naar 8,5 miljoen euro in 2015. De verwachting is dat dit tekort groter wordt vanwege de decentralisatie van rijkstaken naar de gemeente (het bestuursakkoord). Voor dit jaar (2011) is het tekort van 2,3 miljoen eenmalig gedekt met een bedrag uit de algemene reserves (de gemeentelijke spaarrekening), een korting van vijf procent op de exploitatiebudgetten (de gemeentelijke betaalrekening) en het uitstellen van een aantal niet urgente investeringen. Voor de komende jaren zoekt het college een structurele oplossing voor het tekort. Naast een efficiencyslag binnen de gemeentelijke organisatie, moet die oplossing komen van een `strategische heroriëntatie' op onze taken. Dus: wat ga je als gemeente wel en niet doen en wat is het niveau van de uitvoering van de taak.

Denk mee op www.ditismijnstichtsevecht.nl

De gemeente moet dus bezuinigen en/of extra inkomsten vinden. Gemeente Stichtse Vecht is benieuwd welke ideeën u hierover heeft. Als inwoner ziet u wellicht hoe bepaalde diensten goedkoper of efficiënter kunnen worden uitgevoerd. Wat kan de gemeente volgens u afschaffen of handiger organiseren? De gemeente wil graag weten wat ú belangrijk vindt voor de toekomst van gemeente Stichtse Vecht. Vandaar de titel van deze actie: `Dit is mijn Stichtse Vecht'. De website staat open voor ideeën tot 1 september 2011. Ook daarna blijft de website raadpleegbaar.

Burgemeester Mirjam Van 't Veld: "We houden ons aanbevolen voor alle ideeën, groot en klein!"

Burgemeester opent website www.ditismijnStichtseVecht.nl