Gesproken ondertiteling in de lift

Persbericht van Tekstinzicht Tekst & Audio

Minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaat ervan uit dat begin 2012 95 procent van de televisieprogramma's van de Publieke Omroepen voorzien zal zijn van gesproken ondertiteling. Dit jaar zal het aantal televisieprogramma's met deze voorziening waarschijnlijk zijn opgelopen tot 85 procent.

En dat is goed nieuws voor mensen met een visuele beperking, vindt Karel Raven van Solutions Radio in Delft, producent van de ORIONWebbox. Met dit apparaat dat door de zorgverzekeraar wordt vergoed, kunnen mensen die blind of slechtziend zijn ondermeer de gesproken ondertiteling beluisteren van tien Nederlandse televisiezenders. "Dit is een grote verbetering in vergelijking met eind vorig jaar, toen er nog veel problemen waren met de gesproken ondertiteling; het kwam regelmatig voor dat die niet (goed) werkte. Gelukkig heeft de Nederlandse Publieke Omroep een inhaalslag gemaakt en is er veel verbeterd. Ook dankzij de inzet van de minister."

Ander goed nieuws is dat er momenteel proeven genomen worden met een systeem, waarbij ondertiteling die is ingebrand ook kan worden voorgelezen. Raven: "Met dat systeem moet het inderdaad mogelijk zijn om dicht tegen de 100 procent aan te komen. Als je er niets mee te maken hebt, kan je je bijna niet voorstellen hoe belangrijk een dergelijke voorziening is om onafhankelijk te kunnen functioneren".

Meer informatie over de ORIONWebbox: www.orionwebbox.org

.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.orionwebbox.org



Razende Robot Reporter