Doorbraak reconstructieve technieken brandwondenlittekens

Persbericht van Nederlandse Brandwonden Stichting

Beverwijk, 5 juli 2011 - Nieuwe operatietechnieken als skin stretching en de perforatortechniek geven positieve resultaten op functioneel en cosmetisch gebied bij littekens van ernstige brandwonden. Dat is één van de bevindingen uit het proefschrift van Pauline Verhaegen. Deze plastisch chirurg in opleiding onderzocht reconstructieve technieken bij brandwondenlittekens waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van omliggende gezonde huid. Vrijdag 8 juli verdedigt zij haar proefschrift 'On burn scar reconstruction - clinimetric, experimental and clinical studies'.

'Littekens kunnen tot een arsenaal van problemen leiden. Zowel op cosmetisch, psychologisch als functioneel gebied,' aldus Pauline Verhaegen, promovenda en plastisch chirurg in opleiding. Zij onderzocht nieuwe ontwikkelingen op het gebied van
brandwondenlittekenreconstructies. Met interessante uitkomsten tot gevolg. Zo toonde zij aan dat patiënten met ernstige brandwondenlittekens baat hebben bij twee technieken: de perforatortechniek en skin stretching.

Skin stretching
Skin stretching is de methode waarbij de aangrenzende, gezonde huid naast een groot, hinderlijk litteken tijdens een operatie wordt opgerekt. Het litteken wordt losgesneden waarna de opgerekte huid over de wond heen wordt gelegd/getrokken. De techniek is om meerdere redenen revolutionair. Was eerder een serie operaties nodig, nu kunnen grote, ontsierende littekens in één keer worden verwijderd. Zowel op de korte als lange termijn worden de resultaten door artsen en patiënten als positief ervaren. Door skin stretching zijn littekens zelfs een jaar later significant kleiner. Patiënten hebben veel kleinere, minder opvallende littekens.

Perforatortechniek
Met de perforatortechniek wordt een gezonde eigen huidlap losgesneden, mét behoud van perforatoren (slagaders met veel vertakkingen). Deze huidlap creëert extra ruimte bij functionele beperkingen ten gevolg van te strakke littekens. De kracht van de ogenschijnlijke simpele toepassing zit 'm in het behoud van die perforatoren. Dat werd eerder nog niet gedaan. De kans dat de huidlap afsterft, is hiermee veel kleiner/bijna teruggebracht tot nul. Het functionele en cosmetische resultaat is daarmee op zowel de korte als lange termijn een enorme verbetering ten opzichte van de 'oude' methode waarbij de slagaders niet werden mee getransplanteerd.

Enorme stap vooruit
Hoogleraar Brandwondengeneeskunde Paul van Zuijlen is één van de promotores van Pauline Verhaegen. 'Dit proefschrift betekent een enorme verbetering voor de kwaliteit van leven van mensen met brandwonden. Het wetenschappelijk aantonen van deze technieken is belangrijk om ze steeds meer toe te kunnen passen. Dat is hiermee bereikt.' De Brandwonden Stichting financierde Verhaegens onderzoek en is ook zeer te spreken over de resultaten. Tamara Prinsenberg, hoofd Onderzoek, licht toe: 'Dit onderzoek heeft direct positieve gevolgen voor mensen die met hinderlijke littekens moeten leven. Het leidt tot verbetering van bestaande behandelingen bij littekenreconstructies. En dat is echt een enorme stap vooruit.'

Links:
http://www.brandwonden.nl/doorbraak



Razende Robot Reporter