Ingezonden persbericht


ARCHITECTEN SLECHTE ONDERNEMERS

Jury prijsvraag Architect + Ondernemerschap mist diepgang en scherpte

GRONINGEN - Architecten hebben nog veel te leren als het om ondernemen gaat. Dat is een van de conclusies van de Prijsvraag Architect + Ondernemerschap die op initiatief van de Stichting Academie van Bouwkunst Groningen door architectuurcentrum Platform GRAS werd georganiseerd. De prijsvraag werd juist geïnitieerd om architecten te bewegen om in deze moeilijke tijden hun ondernemerschap te tonen. Vrijdag 8 juli worden de winnaars bekend gemaakt.

Het aanwijzen van die winnaars was geen sinecure. Een jury - bestaande uit (oud) Rijksbouwmeester Liesbeth van de Pol, corporatiedirecteur Pieter Bregman en architect Paul van Bussel - had hoge verwachtingen. "We hadden echt de hoop dat we verrast zouden worden. Maar over het geheel misten we creativiteit, scherpte, echt vernieuwende samenwerkingsverbanden, spannende en verrassende ideeën, overtuigende verdienmodellen en diepgang", aldus de jury. De jury verklaart het gebrek aan ondernemerschap deels door de enorme klap die de architectengemeenschap de laatste twee jaar heeft gekregen. Zo halveerde het aantal werknemers en gingen verschillende architectenbureaus failliet. "Het vak lijkt lamgeslagen en heeft duidelijk nog tijd nodig voor herstel."

Toch is het niet alleen kommer en kwel. De jury herkende veel bevlogenheid en enthousiasme in de inzendingen. Daarnaast prezen zij de helderheid van de winnende plannen. "Er is absoluut voldoende creativiteit en veerkracht om er weer bovenop te komen." Bovendien liggen er talloze interessante maatschappelijke opgaven waar architecten en ontwerpers zeker een bijdrage aan kunnen leveren. Overtuigd van de waarde die de architectuur heeft voor cultuur, economie en maatschappij vindt de jury wel dat architecten zich veel proactiever moeten opstellen: "Leg contact met andere disciplines; ga onverwachte samenwerkingen aan en durf een stap verder te zetten: hands on." Ook zal het ondernemerschap een veel centralere plek moeten krijgen in het onderwijs aan Technische Universiteiten en Academies van Bouwkunst.

Op vrijdag 8 juli om 15:00 uur worden de winnaars van de prijsvraag bekend gemaakt in de School van de Architectuur aan de Zuiderkuipen in Groningen. Na de bekendmaking geven ondernemer Hans Broekhuis, architect Paul van Bussel, organisatieadviseur Jaap Neijzen en conceptregisseur en oud corporatiedirecteur Han Michel hun visie op het ondernemerschap van de architect. De prijsvraag en het gekoppelde symposium zijn 'het laatste wapenfeit' van de Stichting Academie van Bouwkunst Noord die in 1994, eveneens met behulp van een prijsvraag, de bouw van de nieuwe School van de Architectuur Groningen mogelijk maakte. Nu, dertien jaar na de opening van de School, heft de Stichting zich op met een project dat ten goede komt aan een nieuwe generatie Nederlandse architecten.

Datum: Vrijdag 8 juli
Tijd: 15:00 - 20:00 uur
Locatie: School van de Architectuur, Zuiderkuipen 19, Groningen Toegang: gratis
Informatie: www.platformgras.nl

Noot voor redacties,

Ingezonden persbericht