Vereniging Bedrijfsleven Curaçao


Onduidelijkheid tast concurrentiepositie CDM aan

Friday, 08 July 2011 09:30

Berichtgeving uit de media bevestigt dat de Curaçaose Droogdok Maatschappij (CDM) met structurele problemen kampt. Een van de grootste knelpunten is het ontbreken van een duidelijke visie en plan van aanpak. De overheid ( lees Regering) die de aandeelhouders (lees bevolking van Curaçao) vertegenwoordigt en als zodanig verantwoordelijk is voor een evenwichtig en solide minimaal kostendekkend bedrijfsplan en correcte implementatie hiervan, laat verstek gaan.

Al geruime tijd wordt gesteggeld over de structuur waarbinnen de CDM moet opereren. Noch het privatiseringsmodel, noch het concessiemodel schijnen opties voor de bestuurders te zijn. De ervaring en praktijk wijst echter uit dat het "nos mes por model" ook niet werkt. Het blijft gissen wat de overheid met de CDM wil.

Het ontbreken van een visie en besluitvaardigheid, heeft wel ertoe geleid dat de concurrentiepositie van de CDM ernstig is aangetast mede vanwege het feit dat er niet tijdig geïnvesteerd is in zowel het opleiden van personeel als de noodzakelijke nieuwe technieken en equipment. Volgens berichten in de media is er willens en wetens zelfs sprake van het toepassen van illegale praktijken om zo het hoofd boven water te kunnen houden.

De VBC betreurt het verwaarlozen van de CDM.
Scheepsreparatieactiviteiten zijn voor lange tijd één van de kroonjuwelen van de Curaçaose economie geweest. Niet alleen is deze economische activiteit verantwoordelijk voor honderden banen maar ook voor het genereren van deviezen. Deze sector is goed voor het binnenhalen van meer dan Na f 100 miljoen netto per jaar aan harde valuta. Voeg daaraan toe dat scheepsreparatie activiteiten bijdragen aan diversificatie van de economie en behoud en verbetering van technische know-how en expertise dan blijkt duidelijk hoe groot en belangrijk de toegevoegde waarde van deze activiteit is voor de Curaçaose economie en samenleving.

Om de hiervoor genoemde redenen is het naar oordeel van de VBC noodzakelijk en uitermate gewenst dat scheepsreparatie activiteiten behouden blijven voor de Curaçaose economie. Volgens experts is dit haalbaar en zijn er hiertoe alternatieven aangedragen.

Van overheidszijde moet zonder nader uitstel duidelijkheid worden verstrekt wat haar visie is met betrekking tot de scheepsreparatiesector en de richting die zij wenst op te gaan. Geen verborgen agenda's maar een duidelijke goed onderbouwde en transparante keuze.

Curaçao, 8 juli 2011
Bestuur VBC