Rijksoverheid

Slim haventoezicht scheelt ondernemers tijd en geld

Nieuwsbericht | 08-07-2011

Controles op binnenkomende goederen in de haven van Rotterdamse kunnen vanaf 8 juli 2011 sneller worden uitgevoerd dankzij `Supd@x'. Deze slimme ICT-applicatie maakt het leven voor zowel ondernemers als controleurs makkelijker.

Het systeem is getest voor importeren van vlees en vis. De lasten voor ondernemers die vlees en vis importeren dalen dankzij Supd@x met maximaal 8 miljoen euro per jaar. Vanaf nu is het systeem ook te gebruiken voor controle op andere producten. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) is blij met dit initiatief. "Ondernemen moet lonen," aldus minister Verhagen."Op deze manier wordt de tijd en het werk dat verloren gaat met inspectie op binnenkomende goederen teruggebracht."

Afstemmen van controles

Verschillende instanties voeren controles uit in de Rotterdamse haven. Naast de douane en de belastingdienst zijn ook verschillende inspectiediensten en de nVWA actief. Met het Supd@x systeem kunnen ondernemers nu in één keer gegevens over de geïmporteerde goederen aan alle overheidsinstanties kenbaar maken. Hierdoor worden controles beter op elkaar afgestemd en kunnen goederen sneller doorgevoerd worden.

Slim geregeld, goed verbonden

Supd@x is een resultaat van het programma "Slim geregeld Goed verbonden" van het Ministerie van EL&I. Dit programma vermindert regeldruk en verbetert dienstverlening van de overheid met behulp van ICT.