KNHS

EK springen: Young riders herpakken zich met vierde plaats 8 juli 2011

ERMELO (KNHS) Net als bij de junioren kende de landenwedstrijd van de young riders tijdens het EK springen in Comporta (Portugal) een spannend en vooral verrassend verloop. De Nederlandse young riders stonden na de eerste ronde op een achtste plaats. Een dag later herpakten de jonge talenten zich. Met een strafpunt waren Wouter Vos en de Rabobank Talenten Stefanie van den Brink en Hendrik-Jan Schuttert veruit de besten. Daarmee klommen ze op naar de gedeelde vierde plaats, op minimale achterstand van het brons.

Het goud ging naar het Belgische team, dat de vorm uit de eerste manche goed vasthield. De halfweg leidende Duitse young riders vielen, net als hun junioren collegas, ver terug: zesde.
Startruiter Wouter Vos zette met Chelsea het Oranje team op het juiste spoor: foutloos. Sjaal Sleiderink kon niet meer van start, omdat zijn paard BMC Laksha de Breve geblesseerd is. Stefanie van den Brink en Verdi finishten met een tijdfout, Hendrik-Jan-Schuttert rondde met Up to Date het meesterstuk met een nulronde af. Het was een fantastische dag. Alles ging zoals het hoorde. Het was jammer dat ze dit gisteren niet deden, maar het is knap hoe ze zich hebben gerevancheerd, reageerde bondscoach Sven Harmsen opgelucht.

Met 8,08 strafpunten gaat Wouter Vos als vierde de individuele finale in. Gisteren hadden we collectief een mindere dag. Wat het was, weet ik niet. Iedereen was goed te pas, de paarden liepen fijn en we gingen vol vertrouwen de landenwedstrijd in. Maar in de ring namen we de verkeerde beslissingen. Ik kreeg twee fouten, het was geen sterke ronde en ik dacht dat ik daarmee ook individueel helemaal weg was. Het werd echter een slagveld. Vanmorgen werden we wakker en we waren er weer. Gisteren hebben we het weggeven, maar we hebben laten zien dat we het kunnen. Chelsea is super in vorm. Hij is voorzichtig, wil altijd en het kan niet hoog genoeg zijn. Dat ik individueel vierde zou staan, had ik niet verwacht. Nu moeten we scherp blijven voor de finale, zondag. Ook Dominique Roelofsen, die met S. Umonia I geen deel uitmaakte van het landenteam, op de zevende plaats, Stefanie van den Brink (elfde) en Hendrik-Jan Schuttert (negentiende) mogen door naar de individuele finale.
Roelofsen: Natuurlijk vond ik het jammer dat ik niet in het team zat, maar dat betekent niet dat ik individueel geen kansen heb, Ik moest in de eerste manche van de landenwedstrijd als allereerste van start. S. Umonia sprong heel goed, maar ik kreeg een fout op de laatste hindernis. Toen Katrin Eckermann direct na mij foutloos bleef, baalde ik stevig. Maar het bleek toch moeilijker dan ik dacht. Er bleven slechts twee combinaties foutloos, dus ik was uiteindelijk heel blij. Morgen een beetje loswerken en dan zijn we klaar voor de finale. Ik ben benieuwd wat de parcoursbouwer bedenkt, vandaag waren er meer nullers.

Auteur: Petra Baas

Uitslagen

EK springen voor young riders, junioren en kinderen Comporta, Portugal, 5-10 juli 2011

Landenwedstrijd young riders (1,50 m.):


1. België 23 (13/10)

2. Zwitserland 18 (17/ 8)

3. Groot-Brittannië 21 (17/13)

4ea. Frankrijk 31 (18/13)
4ea. Nederland 31 (30/ 1)
Wouter Vos (Apeldoorn) Chelsea 8/0
Sjaak Sleiderink (Weerselo) BMC Laksha de Breve 12/n.g. Stefanie van den Brink (Nijkerkerveen) Verdi 10/1 Hendrik-Jan Schuttert (Ommen) Up to Date 18/0

Individueel klassement na 2e kwalificatie:


1. Katrin Eckermann (GER) Carlson 0,72

2. Nicola Philippaerts (BEL) Carlos V.H.P.Z. 1,98
3. Martin Fuchs (SUI) Principal 5,00

4. Wouter Vos Chelsea 8,08
7. Dominique Roelofsen (Broekland) S Umonia I 10,29 11. Stefanie van den Brink Verdi 13,83
19. Hendrik-Jan Schuttert Up to Date 22,01