Rijksoverheid

Extra controles in tuinbouw op illegale arbeid

Nieuwsbericht | 08-07-2011

De Arbeidsinspectie controleert in de tuinbouw extra op mogelijke illegale arbeid. Deze inspecties vinden met name in Noord-Brabant plaats, onder andere in de boom- en aardbeienteelt.

Aanleiding is het beleid van minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de afgifte van het aantal vergunningen voor Bulgaren en Roemenen tot een minimum te beperken. De minister wil dat meer werklozen uit Nederland aan de slag gaan of anders arbeidskrachten uit andere EU-landen.

Tuinders kunnen alleen nog een vergunning krijgen voor het laten werken van Bulgaren en Roemenen als er geen mensen uit andere EU-landen gevonden kunnen worden. Bij de controles van de Arbeidsinspectie moet blijken of ze geen Roemenen of Bulgaren in dienst hebben zonder dat zij hier mogen werken. In het verleden kwamen de meeste aanvragen voor vergunningen voor deze groepen uit Brabant.

Tot 1 juli was er een overgangstermijn waarbij de overheid tuinders heeft geholpen om geschikte arbeidskrachten te vinden. Sinds die datum is dit de verantwoordelijkheid van de werkgevers.

De Arbeidsinspectie controleert elk jaar in de tuinbouw op illegale arbeid en onderbetaling, onder meer in de oogsttijd. Deze zomer gebeurt dat dus intensiever.