Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

JAZZ on the WAVES is een nieuw festival op Texel. De naam is geïnspireerd op de zee en de muziek. De zomer is natuurlijk de beste tijd van het jaar voor een festival. Zeker op het unieke Texel, dat met zijn prachtige natuur het ideale decor biedt voor ontspanning, waardoor je met volle teugen kan genieten van muziek. De eerste editie van het festival vindt plaats op 8, 9 en 10 juli. Het centrum van de muziek is theater-restaurant Klif 12 in het pittoreske centrum van Den Hoorn. De directe aanleiding voor het organiseren van een jazzfestival was een interview voor de lokale krant 'Texel dit Weekend' met Ger Schäfer over de 'Music Club in Klif 12'. In het interview bleek dat Ger en hoofdredacteur Edwin Boering een passie voor muziek deelden, allebei vanuit een andere achtergrond. Na het concert van de Tsjechische stemkunstenares Iva Bittova in de 'Music Club' van Klif12 raakten ze opnieuw met elkaar in gesprek en wisselden ze ideeën uit over de mogelijkheden tot het voortzetten van kleine muziekconcerten op Texel. Ze willen voorkomen dat het culturele aanbod op Texel langzaamaan verschraalt en ze willen met het festival hun steentje bijdragen om Texel muzikaal op de kaart te zetten. Tussen november 2010 en maart 2011 hebben ze een aantal keren bij elkaar gezeten om de ideeën meer inhoud te geven. Verschillende opties passeerden de revue, van een groot concert op het strand tot een rondtrekkend festival over het eiland. Het was Ger Schäfer, die de eerste hoofdlijnen van een kleinschalig jazzfestival in Den Hoorn aan het papier toevertrouwde. Daarna vroegen ze Cor van Heerwaarden van Klif 12 om de gelederen te versterken. JAZZ on the WAVES, festival for Jazz, Improvisation & Worldmusic werd daarmee een feit.

Programmering
Met lokale, nationale en internationale artiesten en workshops op gebied van jazz, geïmproviseerde en wereldmuziek is een kwalitatief interessant programma samengesteld. Het festival is met zijn programmering een absolute verrijking en aanvulling voor het culturele aanbod op Texel en kan uitgroeien tot een blijvend regionaal evenement in de kop van Noord-Holland. Het festival kan ook de spinoff zijn voor het met regelmaat organiseren van kleine exclusieve jazzconcerten op verschillende locaties op Texel, verspreid over het hele jaar.

Voor jong en oud
Onderdeel van het festival zijn workshops voor kinderen, jongeren en volwassenen. Multi-instrumentalist Gunter Hampel geeft bijvoorbeeld al jaren een workshop voor en mét kinderen, zodat kinderen ook in aanraking komen met improvisatie-muziek. Hierdoor leren ze tijdens de workshop ook zelf improviseren. De workshop van Gunter en zijn muzikanten en streetdancers is over drie dagen verdeeld en eindigt met een concert voor de ouders en geïnteresseerden. Verder zijn er workshops Djembé & Sabar, West-Afrikaanse dans, Samba/Choro en bij voldoende belangstelling zijn er masterclasses te volgen van Han Bennink, Mayumi Motohashi en Ryan Carniaux.

Kaarten
Een passe partout voor het hele festival (3 dagen) kost ¤ 50,-. Een dagkaart kost ¤¤ 25,- Workshops vanaf ¤ 10,-. Bestellen via www.jazzonthewavestexel.nl