Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB Weekendprognose, 8-10 juli 2011

Dit weekend start de schoolvakantie in het zuiden van het land en is er een 2e stroom vakantieverkeer onderweg vanuit de regio midden. De ANWB verwacht dat dit weekend zo'n 850.000 mensen op vakantie gaan. Ruim de helft daarvan gaan naar het buitenland. Het belangrijkste knelpunt in Nederland is de A2 van Utrecht naar 's-Hertogenbosch.

Rijkswaterstaat begint daar vrijdagavond om 22.00 uur met werkzaamheden tussen de knooppunten Oudenrijn en Everdingen. Daar zijn de rijstroken versmald. Het afgelopen weekend bedroeg de gemiddele filelengte daar ongeveer 8 km. Omrijden naar het zuiden via de A1 en de A27 is dan ook een betere keuze.

Vanwege het North Sea Jazz Festival in Ahoy is er dit weekend kans op extra drukte op de Ring A20 rond Rotterdam.

Vakantiegangers kunnen zaterdag bij de grensovergang bij parkeerplaatsen Hazeldonk (Breda) en Knuvelkes (Maastricht) een gratis check laten uitvoeren aan de auto of caravan. Dat wordt gedaan door de ANWB Wegenwacht in samenwerking met andere organisaties.

In België begint dit weekend de bouwvakantie. In combinatie met werkzaamheden op een aantal wegen gaat dat voor drukte zorgen. Wie dit weekend door België reist moet zeker op een uur extra reistijd rekenen. In Duitsland is er volgens de Toeristenbond een grote kans op lange files op de wegen rond Hamburg, Neurenberg en München. In Frankrijk stond er afgelopen zaterdag rond de middag in totaal ruim 350 kliometer file. Komend weekend is dat eerder meer dan minder met als zwaartepunt de route door de Rhônevallei A7 Lyon-Orange, de A9 richting Spanje en A40 Genève richting Macon. In Zwitserland ontstaat vooral wachttijd op de A2 Bazel-Chiasso bij de Sint Gotthardtunnel. In Oostenrijk was het afgelopen weekend nauwelijks vertraging bij de Tauerntunnel op de A10 Salzburg-Villach Het verkeer gaat daar voortaan door twee tunnelbuizen in plaats van één op de belangrijkste snelweg van het land.