Unicef


Levens van ruim twee miljoen kinderen bedreigd door ontvouwende crisis in Hoorn van Afrika

Nairobi / Voorburg, 8 juli 2011 - Door een combinatie van extreme droogte en stijgende voedselprijzen dreigt een voedselcrisis in de Hoorn van Afrika. UNICEF, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, schat dat meer dan twee miljoen jonge kinderen in de regio ondervoed zijn en dringend hulp nodig hebben. Een half miljoen van de kinderen worden geconfronteerd met levensbedreigende aandoeningen, met langdurige gevolgen voor hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling.

De crisis in de Hoorn van Afrika - een regio die bekend is met ernstige droogte - wordt de meest ernstige in 50 jaar genoemd. De zwaarst getroffen landen zijn Kenia, Somalië, Ethiopië en Djibouti. Ondervoedingscijfers bereiken recordhoogtes en UNICEF schat dat op dit moment al 10 miljoen mensen humanitaire hulp nodig hebben.

Hoge voedselprijzen en de langdurige droogte verergeren de toch al moeilijke situatie voor de duizenden gezinnen die behoefte hebben aan voedsel en water. Duizenden families trekken vanuit Somalië de grens over naar voedingscentra, die door UNICEF en andere humanitaire organisaties worden opgezet. Het aantal vluchtelingen in Dadaab - op de grens tussen Somalië en Kenia - groeit elke week met zo'n 10.000 mensen.

De dreiging van ziektes bij de reeds verzwakte jonge kinderen is bijzonder zorgwekkend. UNICEF werkt daarom hard aan het opzetten van vaccinatiecampagnes. Samen met overheden, NGO's en andere VN-organisaties werkt UNICEF ook op het gebied van water, voedsel en sanitaire voorzieningen om een noodsituatie af te weren. Financieringstekorten en de ontzegging van toegang tot sommige gebieden, dreigen de hulp echter te verstoren. UNICEF vraagt voor 31,9 miljoen US dollar voor de komende drie maanden om levensreddende ondersteuning te bieden aan de miljoenen getroffen kinderen en vrouwen.