Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
Amsterdam 8 juli 2011

OPTREEDLOCATIES ZOMERTOURNEE 2011

Zaterdag 23 juli
16.00 Baarn, Amerpoort
19.30 Amsterdam, Voedselbank

Zondag 24 juli
10.00 Amsterdam, IJburg, Lighthouse
12.30 Amsterdam, Vondelpark
15.00 Laren, Rosa Spierhuis
19.30 Rotterdam, Pijnackerplein

Maandag 25 juli
10.00 Uithoorn
12.00 Aalsmeer, Ciccolella (b)
14.00 Landsmeer, De Keern
16.30 Enkhuizen, Drommedaris (ov)
20.00 Den Haag, Vogelaarwijk (ov)

Dinsdag 26 juli
12.00 Hillegom, Sierex, Ciccolella (b)
14.30 Alkmaar, markt Overdie
18.15 Den Helder, AZC
20.00 Oosterland, Michaelskerk

Woensdag 27 juli
10.15 Blokzijl, Haven
13.30 Balkbrug, TBS kliniek (b)
16.30 Schalkhaar, AZC
19.30 Hertme, Openluchttheater

Donderdag 28 juli
13.00 Heerlen, Mondriaan Zorg (b)
14.15 Heerlen, Mondriaan Zorg (b)
16.00 Heerlen, Vogelaarwijk (ov)
20.00 Eindhoven, Vogelaarwijk (ov)

Vrijdag 29 juli
16.00 Utrecht, Vogelaarwijk (ov)
19.30 Abcoude, Molen Delphine

Zaterdag 30 juli
11.00 Leersum, AZC
13.00 Wageningen, Markt 16.00 Vogelaarwijk, Eindhoven (ov)

Zondag 31 juli t/m zaterdag 6 augustus
Warszawa, Torun, Bydgoszcz, Sopot, Gdansk, Olsztyn, Pasym, Targowo, Warszawa, Siedlce, Warszawa

Zondag 7 augustus
15.00 Amsterdam, Noorderparkkamer
17.00 Amsterdam, Erasmuspark
19.00 Amsterdam, Kolenkitwijk
20.30 Amsterdam, De Baarsjes

(b) = besloten
(ov) = onder voorbehoud

Alle optredens zijn gratis toegankelijk, tenzij anders vermeld. Tijden en plaatsen onder voorbehoud. De lijst wordt mogelijk nog aangevuld met andere optredens of alternatieve locaties.

Retro Pool Expeditie Ricciotti ensemble

Straatsymfonieorkest onderneemt Pool Expeditie

Het Ricciotti ensemble heeft een speciale band met Polen: in het meer dan veertigjarig bestaan was het straatsymfonieorkest er regelmatig te gast en er heeft zelfs ooit een Pools Ricciotti bestaan. Dat, en het feit dat de afgelopen jaren zo'n 300.000 Polen zich permanent in Nederland vestigden, is voldoende reden voor het Ricciotti om een Pool Expeditie te ondernemen, in Nederland én in Polen. In twee weken tijd zal het orkest ruim vijftig optredens geven. Heldentenor Jan-Willem Schaafsma gaat als solist mee op tournee.

In 1979 ondernam het Ricciotti ensemble voor het eerst een grote buitenlandse tournee. Die voerde het orkest naar Polen, toen nog verscholen achter het IJzeren Gordijn. Dit jaar doet het die tournee dunnetjes over. Er is een boel veranderd in de tussentijd: de Muur is weg en zo'n 300.000 Polen hebben zich permanent gevestigd in Nederland. Hoogste tijd om die eens op te zoeken en u te laten horen wat een verbluffende muziekcultuur ze met zich meebrengen. Het snelste orkest ter wereld heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om Nieuwe Nederlanders: de afgelopen tien jaar werden de Surinaamse, Marokkaanse, Antilliaanse, Bulgaarse en Roemeense gemeenschap in Nederland bezocht én werd het land van herkomst verblijd met een serie optredens. Het Ricciotti is het eerste orkest dat z'n publiek actief opzoekt; de optredens vormen het levende bewijs dat muziek verbroedert. De veertig jonge musici zijn erg benieuwd naar de ontvangst bij de Polen. Het orkest neemt onder andere een veelheid aan Poolse muziek mee, van alle tijden en stijlen. Het Ricciotti speelt in Nederland niet alleen voor Polen maar voor het meest gevarieerde publiek denkbaar: asielzoekers, marktgangers, TBS'ers, dagjesmensen, psychiatrische patiënten, toeristen; het orkest speelt voor iedereen. Speciale aandacht gaat uit naar de bewoners van de (voormalige) Vogelaarwijken: Ricciotti wil die in vier jaar allemaal een keer gezien hebben. Het orkest streeft ernaar om ie der optreden openbaar toegankelijk te maken, ook die in sociale instellingen. Zo krijgt ook regulier publiek de kans om een asielzoekerscentrum eens van binnen te zien. Het orkest heft principieel geen entree: alleen zo zijn de optredens daadwerkelijk voor iedereen toegankelijk.

Jan-Willem Schaafsma
Heldentenor Jan-Willem wilde eigenlijk Formule 1-coureur worden. Hij studeerde een blauwe maandag theologie en hervond zichzelf ten slotte op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Dat bleek een schot in de roos. In het seizoen 2010-2011 speelde hij de titelrol in Candide (Bernstein, Nationale Reisopera) en Fabrizio in Mirandolina (Martinu, Opera Trionfo). Jan-Willem Schaafsma is een veelgevraagd solist en werkte met grootheden als Ed Spanjaard, Kenneth Montgomery en Edo de Waart. Verder maakt hij deel uit van de succesvolle vocale groep Frommermann.

Programma Retro Pool Expeditie
Het Ricciotti speelt alle denkbare muziekgenres: klassiek, jazz, pop en wereldmuziek. Vóór aanvang van ieder optreden wordt uit een lijst van zo'n dertig muziekstukken een programma samengesteld door leden van het orkest zelf, toegespitst op het specifieke publiek. Zo is geen optreden hetzelfde. Tijdens de Retro Pool Expeditie staan onder andere de volgende werken op het programma:

Johann S. Bach - Brandenburgs Concert nr. 1, deel 1 Witold Lutoslawski - Dances préludes
Alexandre Tansman - Danses polonaises
Pjotr Iljitsj Tsjaikovsky - Poolse symfonie, deel 2 Jurriaan Andriessen - De gepikte vogel Astor Piazzolla - Celos
Jean-Luc Ponti - Jig
Jacob ter Veldhuis - Resurrection power
John Cage - Aria
Frederyk Chopin - Poolse liederen
Wim Sonneveld - Zo heerlijk rustig
Brooks/Kelly - King of Broadway
en nog veel meer....

Het Ricciotti ensemble
Het Ricciotti is een straatsymfonieorkest dat bestaat uit veertig jonge, geestdriftige musici. Het brengt live symfonische muziek op plekken waar die normaliter niet klinkt. De mobiliteit van het orkest is uniek: het Ricciotti heeft geen podium nodig en kan zich opstellen in minder dan twee minuten. Het speelt op straat, in het asielzoekerscentrum, het weeshuis en de gevangenis, maar ook op de Antillen of in het vliegtuig. De leden van het Ricciotti zijn afkomstig uit heel Nederland en soms van daarbuiten. Het grootste deel van de musici studeert aan het conservatorium. Drie keer per jaar gaat het Ricciotti op tournee in Nederland en een keer per jaar naar het buitenland. Jaarlijks geeft het Ricciotti minstens 100 optredens.

Volg het orkest op (@ricciottitweets) of kijk op de website van het Ricciotti ensemble voor de meest actuele informatie.




Ingezonden persbericht