Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam, 8 juli 2011

Air Products start grootschalig project voor CO2-opvang in Texas

Air Products, één van de grootste leveranciers van industriële gassen ter wereld, heeft een overeenkomst ondertekend met raffinaderij Valero Energy Corporation en olie- en gasmaatschappij Denbury Onshore voor de start van een grootschalig project voor de opvang en opslag van koolstofdioxide (CO2) in Port Arthur, Texas. Air Products start eind 2012 met de opvang van CO2 en levert deze via de Denbury Green Pipeline aan Denbury Onshore. De CO2 wordt door de oliemaatschappij gebruikt voor de winning van olie.

Air Products bouwt en exploiteert voor het project een geavanceerd systeem voor het opvangen en reinigen van COâ'' die afkomstig is van twee waterstoffabrieken (stoommethaanreformers, SMR's) bij de Valero-raffinaderij in Port Arthur. De beide reformers produceren waterstof voor de productie van schone brandstoffen. De waterstof wordt gebruikt door diverse raffinaderijen, die gekoppeld zijn aan de waterstofpijpleiding van Air Products in de Gulf Coast. Air Products kan jaarlijks ongeveer één miljoen ton COâ'' opvangen, zuiveren en via een pijpleiding aan Denbury Onshore leveren.

'Het tekenen van de overeenkomst is een belangrijke grote stap in de voortgang van dit project', zei Wilbur Mok, vice-president North America Tonnage Gases van Air Products. 'We zijn een belangrijke

leverancier van technologie voor de productie van waterstof en voor de opvang en reiniging van COâ'' en als zodanig betrokken bij verschillende projecten in de wereld. Bij het project in Port Arthur krijgen we de kans onze technologie op grote industriële schaal te demonstreren.'

Air Products kreeg in juni 2010 een subsidie van 253 miljoen dollar van het National Energy Technology Laboratory van het Amerikaanse Ministerie van Energie. De subsidie werd toegekend als onderdeel van de tweede fase van het Industrial Carbon and Sequestration (ICCS) programma. Het geld, afkomstig uit het American Recovery and Reinvestment Act, wordt gebruikt voor ontwerp, bouw en exploitatie van de installaties tot september 2015. Het project in Texas was een van de slechts drie projecten, die voor een subsidie in aanmerking kwamen, terwijl Air Products de enige producent van industriële gassen was, die een subsidie van het ministerie kreeg. Het Ministerie van Energie stelt in het totaal 284 miljoen dollar ter beschikking aan het project. Dat is 66% van de totale kosten, die ruim 400 miljoen dollar bedragen.

Het Amerikaanse Ministerie van Energie liet bij de aankondiging van de tweede fase weten dat de succesvolle ontwikkeling van innovatieve concepten en geavanceerde technologie voor de vermindering van CO2-emissies een belangrijk doel is van de Amerikaanse regering in de strijd tegen de klimaatverandering. De projecten die geselecteerd werden richtten zich vooral op het testen van grootschalige opvang en opslag van COâ''. Dit soort projecten is een belangrijke voorwaarde voor de toekomstige, verdere commercialisering van dergelijke technologie.

Air Products heeft het afgelopen jaar in samenwerking met het Rotterdam Climate Initiative ook intensief gekeken naar de mogelijkheden voor een vergelijkbaar project in Rotterdam. De nieuwe waterstoffabriek die Air Products daar bouwt, is ook zeer geschikt voor de afvang van COâ''. De omstandigheden in Port Arthur waren echter gunstiger voor een dergelijk ontwikkelingsproject. Rotterdam blijft bij Air Products echter ook nadrukkelijk in beeld voor de realisatie van een project voor de opvang en opslag van COâ''.

Air Products werkt momenteel aan verschillende projecten voor de opvang, reiniging en opslag van COâ''. Bij een R&D-centrum van Vattenfall AB in Duitsland werd vorige maand een installatie voor de opvang en reiniging van COâ'' bij een oxyfuel-centrale in gebruik genomen. In samenwerking met het Amerikaanse Ministerie van Energie ontwierp en bouwde Air Products een COâ''-zuiveringssysteem voor een Oxyfuel-project bij een energiecentrale in de Amerikaanse staat Connecticut. Daarnaast loopt er in samenwerking met het Alberta Energy Research Institute in de Verenigde Staten een onderzoeksproject voor de afvang van COâ'' in combinatie met verbrandingsprocessen op basis van kolenvergassing. Air Products demonstreerde haar oxyfuel-technologie ook samen met het Imperial College London in een 160 kilowatt kolengestookte installatie van Doosan Babcock in Schotland. Dit project is onderdeel van het Oxycoal-UK Project.

Meer informatie over de COâ''-technologie van Air Products is te vinden op: www.airproducts.com/CO2_capture.