Eerste controleresultaten algemeen rookverbod in de horeca

08/07/2011 17:01

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Exact een week geleden voerde België als twintigste land in Europa een algemeen rookverbod in voor horecagelegenheden. De tabakscontroledienst van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu stelt vast dat het nieuwe verbod goed opgevolgd wordt : 97% van de in totaal 500 gecontroleerde cafés waren rookvrij.

De tabakscontroledienst van de FOD Volksgezondheid bracht de afgelopen week een bezoek aan 500 cafés en stelde vast dat het algemene rookverbod in de horeca goed gerespecteerd wordt door de sector. In slechts 3% van de gecontroleerde cafés werd nog gerookt. De uitbaters van deze zaken kregen een schriftelijke waarschuwing en kunnen zich binnenkort aan een hercontrole verwachten.

In de overgrote meerderheid van de gecontroleerde cafés (97%), werd het rookverbod volledig gerespecteerd of waren er kleine tekortkomingen zoals het ontbreken van rookverbodtekens. De controleurs van Volksgezondheid deelden daarom heel wat gratis rookverbodstickers uit maar gaven ook advies aan uitbaters die nog vragen hadden over de nieuwe wetgeving, bijvoorbeeld over de regels voor het inrichten van een rookkamer.

De tabakscontroledienst bedankt de cafébazen voor hun bereidwillige medewerking waardoor de eerste controles in een positieve sfeer konden verlopen. Uitbaters die nog vragen hebben over de nieuwe wetgeving, kunnen terecht bij het contact center of op de website van de FOD Volksgezondheid, of kunnen advies vragen op het moment van een controle.

In de maanden juli en augustus worden ten minste 3.000 cafés gecontroleerd. Ook het komende weekend staan er controles op het programma. Dit zowel overdag als 's avonds.

Het algemeen rookverbod is er gekomen nadat het Grondwettelijk Hof de uitzonderingen voor cafés in de bestaande rookwetgeving vernietigde, om discriminatie tussen werknemers in cafés en restaurants weg te nemen. Volgens het Hof hebben uitbaters en personeel in alle horecazaken het recht op bescherming tegen passief roken.

Meer informatie kan u vinden op www.roken-horeca.be.

Contactpersoon :

Jan Eyckmans

Woordvoerder FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu

0495/25.47.24

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel