Openbaar Ministerie

Aanhoudingen voor grootschalige faillissementsfraude

7 juli 2011 - Functioneel Parket

De FIOD heeft in samenwerking met de Bovenregionale Recherche Noord en Oost-Nederland (BR NON) dinsdagochtend in een strafrechtelijk onderzoek van het Functioneel Parket vijf verdachten aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie die zich vermoedelijk door heel Nederland op grote schaal bezig hield met faillissementsfraude, valsheid in geschrift, witwassen en belastingfraude. Het vermoeden is dat de verdachten op deze manier miljoenen euro's hebben verdiend. De politie Gelderland-Midden heeft daarnaast in Duiven nog twee personen aangehouden voor het bezit van ruim twee kilo XTC pillen en chemicaliën waarmee XTC gemaakt kan worden. De vermoedelijke leider van de criminele organisatie is donderdagmiddag door de rechter-commissaris in Almelo in bewaring gesteld voor 14 dagen.

Vermoedelijke werkwijze

De vijf verdachten die door de FIOD en de BR NON zijn aangehouden zouden in georganiseerd verband van 2008 tot op heden bedrijven opgekocht hebben die nagenoeg bankroet waren. Ze kwamen aan de bedrijven door middel van advertenties in kranten en via internetsites. Ze worden verdacht van faillissementsfraude bij vijf rechtspersonen in Nederland. Het gaat om een slachterij uit `s-Graveland, een groothandel in sanitaire artikelen uit gemeente Haaren, een internationaal transportbedrijf uit Almelo en twee rechtspersonen bij een financieel adviesbureau uit Goes. De verdachten kochten op papier de bedrijven op voor 1 euro, terwijl het vermoeden is dat de eigenaren van de bedrijven tussen de 10.000 en 25.000 euro betaalden aan de verdachten om van hun `probleem BV's' af te komen. Vervolgens werden de nog aanwezige bezittingen van de bedrijven te gelde gemaakt. Dit ging ten koste van de schuldeisers, die nauwelijks of geen geld meer uit de failliete boedel konden halen.

Verdachten

Onder de aangehouden verdachten is een 54-jarige Nederlander die stond ingeschreven als woonachtig in de Duitse plaats Kranenburg. Hij is de vermoedelijke leider van de criminele organisatie. Hij organiseerde de meeste zaken en stuurde de andere verdachten aan. Het vermoeden is dat een 40-jarige man uit de omgeving van Apeldoorn en een 48-jarige man uit Zwolle voor hem het werk deden. Een 63-jarige verdachte uit Apeldoorn wordt verdacht van witwassen. Daarnaast is nog een 51-jarige man uit Maarssen aangehouden voor betrokkenheid bij één van de faillissementfraudes.

Beslag

Er is door het BOOM een Strafrechtelijk Financieel Onderzoek gestart om te proberen zoveel mogelijk van het vermoedelijk wederrechtelijk verkregen voordeel terug te halen. Er is voor ongeveer 2,9 miljoen beslag gelegd op onder andere onroerend goed, 10 personenauto's en sieraden. De FIOD en BR NON hebben vijf woningen doorzocht in Apeldoorn, de omgeving van Apeldoorn, Kranenburg, Maarssen, Oudewater en in de omgeving van Almelo. Daarnaast zijn bedrijven in Zwolle, Duiven, Oudewater en 's-Graveland doorzocht. Bij de doorzoekingen zijn administratie en digitale gegevensdragers in beslag genomen. De politie Gelderland-Midden heeft daarnaast beslag gelegd op ruim 2 kilo XTC.

Schade door faillissementsfraude

Bij faillissementsfraude worden op frauduleuze wijze geld dan wel goederen aan een onderneming ontrokken. Faillissementsfraude bezorgt de schuldeisers een financiële strop. Handel berust in belangrijke mate op vertrouwen. Faillissementsfraude ondermijnt het vertrouwen in het handelsverkeer, verstoort de concurrentieverhoudingen en brengt de maatschappij op verschillende vlakken schade toe. Daarom wordt hier tegen opgetreden. Voor aanvang van dit onderzoek is gebruik gemaakt van signalen van de belastingdienst.