Gemeente Dongeradeel



Bestuur Hulpverleningsdienst Fryslan kiest voor bredere brandweerzorg

Preventie voortaan belangrijk onderdeel van brandweerzorg

In de vergadering van het Algemeen Bestuur van Hulpverleningsdienst Fryslan op 6 juli zijn de nieuwe opkomsttijden van de brandweer in Fryslan vastgesteld. Hiermee voldoet de brandweer in Fryslân nu aan de landelijke Wet op de Veiligheidsregio.

In Friesland voldoet de veiligheid, met name de aanrijtijden van de brandweer, niet aan de landelijk gestelde norm. Het AB wil de brandveiligheidsituatie verbeteren. De nu vastgestelde opkomsttijden wijken 50% af van de landelijke vastgestelde norm. De wet staat deze afwijking onder voorwaarden toe. `Dit afwijken heeft te maken met onze geografische kenmerken: uitgestrekte gebieden met meren en de eilanden zorgen voor een langere opkomsttijd,' verklaart Ferd Crone, voorzitter van Hulpverleningsdienst Fryslân. `In Leeuwarden hanteren we wel de landelijke norm.'
De voorwaarde die de wet stelt bij afwijking van de landelijke norm, is dat er meer in brandpreventie wordt geïnvesteerd. Voor middelen en maatregelen op het gebied van preventie, zoals rookmelders, sprinklerinstallaties en voorlichting heeft Hulpverleningsdienst Fryslân EUR3,2 miljoen begroot. Deze investering kan (deels) worden gefinancierd door de brandweeruitruk efficiënter te maken.

Om de afwijking van de norm verantwoord in te vullen, zijn in de nota De Friese Norm drie scenario's geschetst, waarbij sluiting van enkele kazernes onderdeel kan zijn. Het Algemeen Bestuur benadrukt echter dat of en hoeveel kazernes er sluiten nog niet vaststaat en dat het uitvoeringsplan nog nader uitgewerkt moet worden. Dit najaar zal het bestuur daartoe knopen doorhakken.

De brandweerzorg in Fryslân wordt over het geheel beter en met de keuze voor preventie voortaan breder ingevuld. Hulpverleningsdienst Fryslân en de betreffende gemeenten zullen nu in uitvoerig overleg treden met de brandweervrijwilligers om hun mening over hun belangen mee te wegen. Voorzitter Ferd Crone: `Expliciete aandacht voor onze vrijwilligers is nu een primair doel. Zij vormen de ruggengraat van onze dienstverlening en we hebben ze allemaal nodig. We betrekken hen daarom graag bij de definitieve planvorming.'