Ingezonden persbericht


( P E R S B E R I C H T )

Rotterdam, vrijdag 8 juli 2011

Vishandel Gebroeders Simonis wint AD Haringtest 2011

Beste haring verkrijgbaar in Den Haag

De 30ste Nationale Haringtest is gewonnen door Vishandel Gebroeders Simonis uit Den Haag. Keurmeester Aad Taal roemde de winnende haring om de fijne smaak en beloonde deze met het eindcijfer 10-. Visgilde Oosterschelde uit Bergen op Zoom eindigt op de tweede plaats. Plaats drie is voor de winnaar van vorig jaar, de Volendammer vishandel uit Rijswijk.

AD Haringtest 2011
Het AD bezocht dit jaar 105 viskramen, visspeciaalzaken en supermarkten. 54 bedrijven werden met een voldoende beoordeeld. Bij 51 bedrijven voldeed de haring niet aan de kwaliteitseisen. Vooral de betrokken supermarkten scoorden slecht. Geen enkele haring uit een supermarkt werd door de keurmeester met een voldoende beoordeeld. De laatste plaats (105) is voor supermarkt Em-Té in Nijverdal.

Keurmeester tijdens de 30ste Nationale Haringtest was Aad Taal (66). Taal concludeerde onder andere dat een kleine top van de Nederlandse viskramen en visspeciaalzaken zeer goed presteert en er alles aan doet om een optimale haring te leveren. De bedrijven die met een onvoldoende werden beoordeeld scoorden slecht op bijvoorbeeld de schoonmaak, de handhaving van de wettelijk voorschreven temperatuur of de smaak. Daarnaast is het vetpercentage van de haring dit jaar gemiddeld 25% lager vergeleken met vorig jaar.

Over de AD Haringtest
Tussen 7 en 17 juni koopt het AD op 105 adressen verspreid over heel Nederland vier Hollandse Nieuwe per adres. Direct na aankoop meet de keurmeester met een geijkte thermometer in twee haringen de temperatuur van de haring. De laagst gemeten temperatuur wordt genoteerd. De twee haringen waar niet in is gemeten, worden in een steriele zak verpakt, gecodeerd, gewogen en onmiddellijk op droogijs ingevroren op een temperatuur van -76°C, in afwachting van transport naar het laboratorium. Het door de Raad voor Accreditatie geaccrediteerde laboratorium LabCo in Rotterdam Europoort onderzoekt na ontdooiing de monsters. De keurmeester beoordeelt de overgebleven haringen op de kwaliteit van het schoonmaken, de geur, uiterlijk buitenzijde, uiterlijk binnenzijde, zoutgehalte, mate van rijping en smaak. De test is een momentopname. Elk bedrijf is één keer bezocht.

De AD Haringtest wordt op zaterdag 9 juli gepubliceerd in het AD.

www.AD.nl

foto: Pim Ras

----------

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht