Gemeente Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht 8 julli 2011 110708R

Ook Druten en Groesbeek kiezen voor aandelen Dar

De gemeenteraad van Groesbeek en van Druten hebben ja gezegd tegen het voorstel om aandeelhouder van Dar te worden. Al eerder hebben de gemeenten Beuningen, Ubbergen en Millingen aan de Rijn besloten om aandeelhouder te worden. Heumen stapt ook in onder voorbehoud dat Wijchen meedoet. In Wijchen hebben burgemeester en wethouders wel al ingestemd, maar besluit de gemeenteraad na het zomerreces.

Beuningen, Druten, Groesbeek, Millingen aan de Rijn, Ubbergen en wellicht ook Heumen en Wijchen kopen aandelen van Dar. Hiermee voeren deze gemeenten in de regio Nijmegen regionale samenwerking verder door en ontwikkelt Dar zich als regionaal afvalregiebedrijf. Dar zoekt in de uitvoering naar een optimale balans tussen zelf inzamelen en uitbesteden. Omdat Nijmegen behalve de afvalinzameling ook reinigingsdiensten bij Dar heeft ondergebracht, blijft Nijmegen de grootste aandeelhouder met ruim 80 procent van de aandelen. Verwachting is dat de aandelenverhouding op termijn zal veranderen doordat ook de nieuwe toetreders op termijn meer diensten zullen gaan onderbrengen bij Dar.

Het gedeeld aandeelhouderschap komt voort uit de visie die door Nijmegen, de regiogemeenten en Dar in de afgelopen jaren is ontwikkeld. Uitgangspunten hierin zijn duurzaamheid en de visie dat afvalinzameling een publieke taak is. Er is een breed draagvlak voor een regionale aanpak van het afvalbeheer. Deze krijgt door nauwe regionale samenwerking verder vorm. Dit gebeurt in de overtuiging dat ambities op regionaal niveau een grotere kans van slagen hebben dan wanneer elke gemeente ieder voor zich handelt.

Tien gemeenten in de regio Nijmegen zijn al verenigd in de gemeenschappelijke regeling MARN (Milieusamenwerking en Afvalverwerking Regio Nijmegen) als aandeelhouders van de afvalverwerker ARN. De MARN is nauw betrokken geweest bij het regionaliseringsproces. Met de samenwerking in Dar wordt deze regionale samenwerking geĂŻntensiveerd.


---