Ingezonden persbericht


Aanvankelijk optimisme loopt deuk op in 2e kwartaal: vooruitzichten zorgelijk Economisch vertrouwen ondernemers daalt door politieke onrust en natuurgeweld

Alphen aan den Rijn, 8 juli 2011

Het aanvankelijk herstellende economisch optimisme onder ondernemers heeft in het tweede kwartaal van 2011 een deuk opgelopen. Het positieve sentiment daalde wereldwijd gemiddeld 3 procentpunten naar 31% als gevolg van natuurgeweld (aardbevingen, overstromingen), politieke onrust en economische instabiliteit. Zo blijkt uit het International Business Report (IBR 2011) van accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton. Met de voortdurende schuldencrisis in de eurozone zijn de economische vooruitzichten zorgelijk te noemen. Het rumoerige tweede kwartaal van 2011 heeft het vertrouwen bij ondernemers doen dalen en daarmee de stevigheid van het herstel van de wereldeconomie ter discussie gesteld. Het optimisme onder Nederlandse mkb-ondernemers over de economische vooruitzichten is in de maanden april-mei-juni tegen de trend in stabiel gebleven: een daling van slechts 1 procentpunt naar 34%, gelijk aan het EU-gemiddelde.

De ontwikkelingen in de Europese Unie zijn op zijn zachtst gezegd interessant te noemen. EU-landen als Griekenland en Spanje bungelen - zoals eigenlijk al verwacht - onderaan. Daarnaast duikelde in het Verenigd Koninkrijk het vertrouwen omlaag met 14 procentpunten naar -1 procent. Frank Ponsioen, business leader mkb bij Grant Thornton: "Europa's grootste economie, Duitsland, blijft onverminderd positief: de balans geeft 75% aan. Het optimisme in de andere grote economie van Europa, Frankrijk, steeg maar liefst met 30 procentpunten naar 49%. Nederland pikt hier als doorvoerland natuurlijk een graantje van mee." Wat betreft werkgelegenheid (-24%) en salarisverhoging (88%) maakt Nederland nogal een spagaat. Waar de werkgelegenheid bij het mkb in het tweede kwartaal sterk afnam, blijven de salarissen grotendeels op hetzelfde niveau of hoger. Ponsioen: "Salarisverlaging blijft klaarblijkelijk een vrij onbekend verschijnsel in ons land. Wat betreft geschoold personeel hebben we een relatief krappe arbeidsmarkt, dat kan meespelen. En we leggen de salarisontwikkeling vaak in cao's voor meerdere jaren vast. Direct of indirect voelen we natuurlijk wel de kabinetsbezuinigingen in onze portemonnee."

Ook buiten Europa daalt het vertrouwen

De BRIC-landen, de grote opkomende economieën, daalden gemiddeld 13 procentpunten. Waar India met 88% stabiel bleef, en daarmee zelfs koploper in de wereldranglijst is geworden, nam het vertrouwen van mkb'ers in Brazilië (-24 procentpunten), Rusland (-4 procentpunten) en China (-15 procentpunten) zeer duidelijk af. Naast Brazilië waren andere Latijns-Amerikaanse ondernemers een stuk minder positief over de economie: gemiddeld 15 procentpunten minder voor de hele regio. Ponsioen legt uit: "In Latijns-Amerika speelt vooral de angst voor stijgende inflatie een rol. De inflatie ligt in landen als Brazilië en Argentinië op respectievelijk zo'n 6 en 10%. Met de krappe arbeidsmarkten aldaar is het bovendien moeilijk om lonen laag te houden. De stijgende inflatie kan tot een oververhitte economie leiden. Ter vergelijking: het inflatieniveau in Nederland ligt ruim onder de 2,5%." De Verenigde Staten, 's werelds grootste economie, bleef stabiel in sentiment: 41%, waar het een kwartaal eerder op 42% uitkwam op de optimisme-/pessimismebalans.


- EINDE PERSBERICHT -


Noot voor de redactie,