Waterschap Zuiderzeeland


AV-berichten, juli 2011

Deze AV-berichten bevat het besluit die de Algemene Vergadering van Waterschap Zuiderzeeland heeft genomen in haar bijeenkomst van 7 juli 2011.


1. De Algemene Vergadering heeft besloten de aanleg van IBA's in het buitengebied af te ronden

De Algemene Vergadering heeft na evaluatie van het IBA-beleid besloten geen nieuwe IBA's in het buitengebied aan te leggen en het project af te ronden. Het project dat in 2005 startte heeft zijn doelstelling behaald.
In totaal zijn zo'n 650 locaties in het buitengebied aangesloten op een zuiveringssysteem van Waterschap Zuiderzeeland (IBA of helofytenfilter). Het zuiveringsrendement voor het gehele gebied is hiermee voldoende. Dat wil zeggen dat er in de toekomst door het waterschap geen IBA-systemen meer worden aangelegd in het buitengebied. De aangelegde IBA's blijven in onderhoud bij het waterschap. Het niet plaatsen van IBA's leidt ten opzichte van de Voorjaarsnota in 2014 tot een voordeel van EUR 95.000,-- en in 2015 een voordeel van EUR 190.000,--.


2. De Algemene Vergadering stelt EUR 250.000,-- beschikbaar voor het proefproject Urinescheiding Almere Hout Noord

De Algemene Vergadering heeft het plan voor het proefproject `Urinescheiding Almere Hout Noord' goedgekeurd. Hierdoor kunnen de benodigde stappen uitgevoerd worden om daadwerkelijk urine van overige uitwerpselen te scheiden. In urine komen namelijk veel fosfaten, stikstof en resten van geneesmiddelen voor. Bij urinescheiding ontstaat een kleine geconcentreerde stroom waar deze afvalstoffen effectief verwijderd kunnen worden. Om te kijken of de nieuwe sanitatietechniek kostenbesparend en effectiever is, start in Almere Hout Noord een proefproject. Voor de uitvoering van het plan is EUR 190.000,-- als investeringskosten beschikbaar gesteld en EUR 60.000,-- voor de beheer- en onderhoudskosten.


3. De Algemene Vergadering stelt voor de realisatie van het rioolgemaal in Almere Poort EUR 1.050.000,-- beschikbaar

De Algemene Vergadering stelt 1.050.000 euro beschikbaar voor het bouwen van een rioolgemaal in de wijk Almere Poort. De gemeente Almere bouwt voor het afvoeren van het rioolwater in deze wijk een aantal eindgemalen. Waterschap Zuiderzeeland bouwt een hoofdrioolgemaal om alle rioolwater van de nieuwe wijk naar AWZI Almere te pompen. De bouw van een nieuw rioolgemaal is nodig voor een goede werking van de riolering in de nieuw te ontwikkelen wijk Almere Poort. Het gemaal gaat eind augustus 2012 in bedrijf.

© Waterschap Zuiderzeeland

-