EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Beste redactieleden,

Overheid (staatssecretaris Weekers namens de Douane en nVWA) en bedrijfsleven ondertekenden gisteren een samenwerkingsovereenkomst voor het gebruik van een nieuw ketenmanagementconcept (Supd@x) in de veterinaire import. Dit is goed nieuws voor de versnelling van het importproces en de vermindering van regeldruk voor het bedrijfsleven. Bovendien is het de voorbode voor meer van dit soort concepten in de import.

Onderstaand de tekst van het persbericht dat de Douane namens de betrokken overheden vanochtend uitzond en dat in de loop van de ochtend zal verschijnen op de website www.overheid.nl. Daaronder vindt u de reactie van verladersorganisatie EVO, die één van de ondertekenaars namens het gezamenlijke bedrijfsleven was.

Voor toelichting kunt u EVO bereiken via de perslijn: 079 3467 373 of via onderstaande contactgegevens van ondergetekende.


****

Toezichthouders en bedrijven verminderen regeldruk bij import

In aanwezigheid van staatssecretaris Frans Weekers van Financiën tekenden vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de Douane en de nVWA een samenwerkingsovereenkomst voor gebruik van Supd@x. Dit concept voor ketensamenwerking verbetert de concurrentiepositie van het bedrijfsleven in de haven van Rotterdam.

Supd@x ondersteunt een aanzienlijke verkorting van de doorlooptijd en vermindering van de regeldruk. Bij de import van vis en vlees in de haven van Rotterdam bedraagt de besparing 6 tot 8 miljoen euro per jaar. Daarnaast versterkt de Douane zijn regie op het importproces met de ingebruikname van Supd@x.

Deze ontwikkeling in Rotterdam sluit aan bij de Digitale Agenda.nl van minister Verhagen en de recente aanbevelingen van het Topteam Logistiek. Hiermee wordt tevens een belangrijke stap gezet in de richting van het Single Window handel en transport. Dit Single Window moet leiden tot vermindering van regeldruk, handelsfacilitering en een effectiever en efficiënter overheidsoptreden. De uitrol van Supd@x naar andere ketens, (main)ports en vervoersmodaliteiten is in voorbereiding, onder andere op Schiphol.

Supd@x is voortgekomen uit publiek-private samenwerking, gefaciliteerd door het programma Slim geregeld, goed verbonden (Sggv) van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De ondertekening markeert de overdracht van deze eerste implementatie van Supd@x door EL&I aan de Douane.

"EVO is één van de bedrijfslevenorganisaties die de samenwerkingsovereenkomst voor het gebruik van Supd@x gisteren ondertekenden. De verladersorganisatie is erg enthousiast over het ketenmanagementconcept in de veterinaire import, omdat verwacht wordt dat dit het importproces aanzienlijk versnelt en de regeldruk terugdringt. Volgens EVO voldoet het concept daarmee aan twee belangrijke wensen van verladers. Bovendien verwacht EVO dat het concept als vliegwiel zal fungeren voor verdere toepassing van de single window gedachte in de internationale handelsstromen. Het internationale verladende bedrijfsleven kan veel tijd en kosten besparen door bij één gemeenschappelijk loket terecht te kunnen met verschillende documentatie die voor internationale handel noodzakelijk is."


****