Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Hollywood-prijs voor documentaire 'Omdat wij mooi waren'

HILVERSUM, 8 juli 2011 - De documentaire Omdat wij mooi waren van regisseur Frank van Osch, over Indonesische Troostmeisjes, heeft de eerste prijs gewonnen op het Artivist festival in Los Angeles / Hollywood (USA) in de categorie Human Rights. Eerder won de documentaire ook al de prijs voor beste lange documentaire 2011 op het Big Muddy Film Festival, Carbondale, Illinois (USA). De film werd op 15 augustus 2010 uitgezonden door de NOS, aansluitend aan de 65e Nationale Indiërherdenking.

In Omdat wij mooi waren vertellen een aantal voormalige 'troostmeisjes' uit Indonesië hun indrukwekkende verhaal. De inmiddels bejaarde vrouwen werden in de Tweede Wereldoorlog stelselmatig misbruikt door de Japanse bezetters. Vaak werden ze vastgehouden in speciale soldatenbordelen en moesten ze seksuele diensten verlenen aan de Japanse soldaten.

De schoorvoetend vertelde levensverhalen aan interviewster Hilde Janssen leveren een ontroerende documentaire op vol schaamte, ontkenning, stilzwijgen en verdriet. Over de verkrachtingen, de bordelen, de angst en hoe dit hun leven beïnvloedde.

In de film zijn ook portretten verwerkt die fotograaf Jan Banning van de vrouwen maakte.

De documentaire is hier (nogmaals) te bekijken:

http://player.omroep.nl/?aflID=11376694

Over Frank van Osch
Frank van Osch maakt maatschappelijke en culturele documentaires en televisieseries. Hij regisseerde o.a. de documentaires Drs. P, Niet van Talent Gespeend (AVRO, 2006), Vlucht Terug (NPS, 2007) en de serie Op Zwart Zaad (NPS, 2007/2008) over armoede in Nederland.




Nederlandse Omroep Stichting (NOS)