Gemeente Hellevoetsluis


RUÏNE RAVENSTEYN IN ALLE STATEN: stap binnen in de Middeleeuwen

Op zaterdag 9 juli komen de Middeleeuwen tot leven in de Ruïne Ravensteyn in Heenvliet. Van 12.00 tot 17.00 uur wordt u terug in de tijd meegenomen door verschillende re-enactment groepen die het leven in de Middeleeuwen naspelen. U ontmoet ridders, ambachtslieden, muzikanten en andere Middeleeuwse figuren. Speciaal voor kinderen is er veel te doen; probeer maar een met een boog te schieten of sla een echte munt. Als hoogtepunt van de dag wordt de "Bestorming van de Ruïne" nagespeeld en bent u toeschouwer van een heuse Middeleeuwse strijd.
De toegang voor de kinderen is gratis, de entreeprijs voor volwassenen bedraagt speciaal voor deze dag 2,50 euro (1,50 euro korting). Ruïne Ravensteijn in alle Staten is een project van Voorne in alle Staten, het cultuurproject van de samenwerkende gemeenten op Voorne-Putten.

Wat is er te zien?
De Compagnie van Cranenburgh: een groep 14^e eeuwse huursoldaten die vechten voor wie genoeg duiten op tafel legt. Ontmoet de Kapitein, de schutters, de piekenaars en de Cruytscutters met hun kampvolgsters, kokkin, heraut en andere huurlingen. Zoek dekking want zij zullen met hun historische wapens de Ruïne bestormen. De bestorming vindt plaats om 13.00 uur en om 15.30 uur.

De muzikanten van `Met Zak en As' vullen de ruïne met middeleeuwse klanken. Geniet van ballades, dansmuziek voor jonkvrouwen en authentieke instrumenten als de draailier, trekzak en vedel. Bij `De gouden Moer' geeft een middeleeuws imker uitleg over bijen en het maken van honing en andere producten zoals waskaarsen en honingzeep. Probeer eens zelf een kaars te maken. Stap binnen bij de 14e eeuwse veldsmederij van de ambachtslieden van Widoeghe.

Spannend! Zelf Boogschieten kan bij Fairbow. Bekijk de verschillende soorten bogen. Echte boogschutters aan het werk zien kan bij de groep van Dutch Warbow Society.
In de Ruïne kom je op deze dag ook de lieden van het Verbond van Christophorus tegen. Luister naar de verhalenverteller, help de pottenbakker een handje maar pas op voor de zwaardvechters. Hoe werd touw "geslagen" en geknoopt? Het Touwslagergilde zal dat laten zien.

Als een Middeleeuwer zich niet lekker voelde kon hij twee dingen doen: Bij Polderkol kan de kruidenvrouw elke Middeleeuwse kwaal genezen met haar planten en wie van hogerhand wat hulp kan gebruiken kan aanlopen bij de kraam van de dames Gesjacher en Gesjoemel, zij verkopen mooie verhalen. Hongerig ? Proef dan de smaak van de Middeleeuwen bij Edelike Spijse of kom bij met een kopje aqua arabica of thee bij De Keuken van Weleer.

Wilt u meer informatie over Ruine Ravesteyn in alle Staten? Mail of bel dan naar n.wielen@hellevoetsluis.nl of Ruine Ravesteyn tel. 06-15266092 na 13.00 uur. Meer informatie over de ruïne vindt u op www.ruineravesteyn.nl

06/29/2011