Kamper Ui(t)dagen vernieuwd met riddergevechten en waterskiërs

Persbericht van Stichting Sail Kampen

KAMPEN - De Kamperui(t)dagen gaan op 28 juli spectaculair van start met het Campement van Hanze Campen. En oude tijden herleven weer met waterskiërs en een powerboot op de IJssel. De Ui(t)dagen trekken jaarlijks tienduizenden mensen naar Kampen. Ook op diverse zaterdagen zijn er aantrekkelijke evenementen voor jong en oud.

Dit jaar is het maar liefst de 42e keer dat de Kamperui(t)dagen worden georganiseerd. De succesformule bestaat ook dit jaar weer uit een gezellige braderie op donderdag met vele koopjes en lekkernijen. Verder is het deze vier donderdagen tot laat in de avond gezellig op de terrasjes (onder meer Plantage, Unieplein en Torenstraat) met livemuziek van allerlei artiesten.

Oldtimerdag

De zomerevenementen beginnen op zaterdag 9 juli met de veertiende Oldtimerdag in het historische centrum. Daar staan vanaf 9.30 uur ruim driehonderd twee-, drie- en vierwielers - van voor 1970 - opgesteld in de Oudestraat. Een unieke gelegenheid om de eigenaren allerlei vragen te stellen of wellicht even achter het stuur te kruipen. De voertuigen vertrekken om 14.30 uur voor een toertocht in de omgeving. Het college van B&W neemt om 16.00 uur een defilé af in de binnenstad. De tocht eindigt op het Burgemeester Berghuisplein.

Campement van Hanze Campen

De eerste Kamperui(t)dag staat op donderdag 28 juli in het teken van het 'Campement van Hanze Campen'. Tussen Marktgang en Van Heutszplein staan tientallen Middeleeuwse ridders, ambachtslieden en muzikanten centraal die vanuit het hele land - en zelfs uit Duitsland en België - naar Kampen komen. Zij zullen zich ook in optocht aan het publiek presenteren. Er wordt tweemaal een spectaculair riddertournooi gehouden, waarbij ridders te paard strijden om de hand van een schone jonkvrouw. Dat gebeurt op een grote zandbaan, waar de ridders elkaar voor de tribunes te lijf gaan. Gedurende de dag worden twee shows opgevoerd van bijna een uur.

Kampen op z'n sterkst

Grote spierbundels vermaken het publiek op donderdag 4 augustus tijdens 'Kampen op z'n sterkst'. Tussen 11.00 en 12.45 uur zijn er demonstraties powerliften op het Van Heutszplein als voorproefje op het WK dat volgend jaar in Kampen wordt gehouden. Om 13.30 uur strijden de sterkste mannen uit Kampen en haar Duitse partnerstad Soest om de titel Sterkste man van Kampen. Dat doen ze met onderdelen als zandzakken gooien, biervat heffen, accutrekken, autodeadlift en een medley van verschillende onderdelen. Daarnaast doen de sterkste mannen van Nederland mee aan de wedstrijden, zoals Jan Wagenaar, Rick van der Torre en Patrick van de Kraan. Deze dag is er ook een internationale Kunstmarkt in de Oudestraat tussen Van Heutszplein en Buitenhaven. Kunstenaars uit heel Europa tonen hun schilderijen, sieraden, beelden en textiel aan het publiek. Een Chileens duo zorgt voor gezellige livemuziek.

Koetsentocht

De traditionele Koetsentocht wordt dit jaar verreden op zaterdag 6 augustus. Ruim veertig historische aanspanningen uit de jaren 1860 tot 1910 rijden die dag door Kampen en haar buitengebieden. Afsluitend is er rond 16.00 uur een defilé, dat door het college van B&W wordt afgenomen bij de trap aan het Oude Raadhuis.

Kerken

Bezoekers van de derde Kamperui(t)dag op donderdag 11 augustus zijn van harte welkom in zo'n zes monumentale kerken van Kampen. Die zijn vrij toegankelijk voor bezichtiging. Orgelspelers mogen hun kunsten vertonen op de orgels van bijvoorbeeld, Bovenkerk, Broederkerk en Buitenkerk. In iedere kerk liggen wandelroutes naar de verschillende deelnemende kerken. Ook is er die dag een Boekenmarkt met verkopers uit heel Nederland op de Oudestraat bij het Van Heutszplein.

Watersportspektakel en Muziekfestival

De vierde Kamperui(t)dag op donderdag 18 augustus staat in het teken van een watersportspektakel op de IJssel en een muziekfestival. Jaren geleden waren de Kamperui(t)dagen onder meer bekend om de spectaculaire speedbootraces op de IJssel en parachutisten met duizenden toeschouwers. Deze dag zijn er 's middags demonstraties van waterskiërs en van een spectaculaire powerboot. Die vinden plaats op de IJssel voor het stadsfront van Kampen. Rond 16.00 uur begint het muziekfestival Pure House (powered by Café den Hertog) op het Van Heutszplein. Bekende dj's komen naar Kampen om het publiek te vermaken met aantrekkelijke loungemuziek in een zomerse omgeving.

Stripspektakel

Dertien is het 'ongelukkige' thema van het Kamper Stripspektakel op zaterdag 20 augustus. Deze grote openluchtreünie voor ruim veertig bekende Nederlandse en buitenlandse striptekenaars wordt dan namelijk voor de dertiende keer gehouden. Velen van hen beschouwen het als 'het gezelligste stripfestival van Nederland'. De bezoekers kunnen zich ook tegoed doen aan een overweldigend aanbod van oude, nieuwe en antiquarische stripboeken, bijzondere uitgaven, beeldjes, spellen, originele tekeningen en allerlei andere verzamelobjecten. Verder wordt de dag opgevrolijkt met gezellige livemuziek en straattheater.

Informatie en programma alle evenementen: www.steck.nl

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*
*
*

Links:
http://www.steck.nl



Razende Robot Reporter