Gemeente Gaasterlân-Sleat


Open middag in de ARK fryslân Balk

de Ark

Ook nieuwsgierig naar de grote ARK die sinds 21 juni in de Luts ligt aangemeerd? En naar de projecten die hier de afgelopen weken zijn gepresenteerd? Zaterdagmiddag 9 juli van 14.00 - 17.00 uur bent u nog van harte welkom in de ARK fryslân (centrum voor architectuur en ruimtelijke kwaliteit), ligplaats Meerweg 26 in Balk (entree is gratis). U krijgt uitleg over de projecten en de koffie staat voor u klaar!

Wat is er in de ARK te zien?


- Maquettes nieuw bezoekerscentrum Nationaal landschap Allereerst de vier maquettes die op 22 juni in de ARK zijn gemaakt door de bouwkunde studenten van de NHL Leeuwarden. Hun opdracht was om voor de gemeente Gaasterlân-Sleat een ontwerp te maken voor een toekomstig informatie- en bezoekerscentrum Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân, op de locatie van de voormalige grasdrogerij Harich (Wyldemerk). Een boeiende opdracht met prachtige resultaten!


- Monumentale panden
Hoe zit het nu met het aanwijzen en het beheer van monumentale panden in de gemeente? In de ARK vindt u informatie over de aanwijzingsprocedure, cultuurhistorische waarden en beschrijving, rechtsgevolgen, voorbescherming en subsidies.


- Met de boot naar het bos
Een heel mooi en actueel gemeentelijk project in Gaasterlân-Sleat is momenteel `Met de boot naar het bos': een opwaardering van de Luts. Dit ten behoeve van het versterken van de natuur en recreatie rondom de Luts. De provincie heeft hier begin 2011 subsidie voor toegekend en de komende tijd kan de gemeente dan ook aan de slag, samen met een aantal ondernemers. Wat gaat er precies gebeuren? In de ARK vindt u hiervan beeld- en kaartmateriaal en kunt u uw vragen stellen.


- Masterplan watersportkern Balk
Balk heeft een unieke landschappelijke ligging tussen het water van de Sleattemer Mar en de bossen van Gaasterland. Deze positie biedt kansen om de landrecreant met het water en de watersporter met de bossen kennis te laten maken. Samen met de provincie (Friese Meren Project) heeft de gemeente Gaasterlân-Sleat daarom het masterplan `Watersportkern Balk' ontwikkeld. Dit is op donderdag 30 juni door wethouder Bram Bonnema gepresenteerd. Het plan geeft de kaders aan waarbij één van de doelstellingen is om - dichtbij de voorzieningen in het centrum van Balk - een aantrekkelijk en uitnodigend waterplein aan te leggen. Tom Plattel (beleidsmedewerker bij de gemeente) geeft u uitleg over de inhoud van dit plan, dat de komende jaren een belangrijke rol zal gaan spelen in de ontwikkeling van Balk.

U bent van harte welkom zaterdag 9 juli van 14.00-17.00 uur!