Zuid-Soedan wordt onafhankelijke staat

Persbericht van Dark & Light Blind Care

VEENENDAAL - Zuid-Soedan wordt op zaterdag 9 juli uitgeroepen tot een onafhankelijke staat. Dit is een uitvloeisel van het referendum eerder dit jaar, waarin 99% van de bevolking voor onafhankelijkheid stemde. Mogelijk is dit het begin van herstel voor deze arme en woelige regio. Tegelijkertijd zijn er de nodige zorgen over voortdurende spanningen tussen het noorden en het zuiden die mogelijk kunnen escaleren. Er wordt al melding gemaakt van 200.000 mensen die vanuit het noorden naar het zuiden zijn gevlucht om het geweld te ontlopen.

Feiten over Zuid-Soedan
Meer dan 90% van de bevolking heeft een inkomen van minder dan 1 dollar per dag
33% van de bevolking heeft chronisch honger
1,2 miljoen mensen zijn afhankelijk van voedselhulp 1 op de 6 vrouwen sterft tijdens zwangerschap/bevalling Slechts 10% van alle bevallingen wordt door een deskundige begeleid Er zijn slechts 10 geregistreerde vroedvrouwen in Zuid-Soedan 1 op de 6 kinderen overlijdt tijdens het eerste levensjaar Zuid-Soedan heeft de laagste vaccinatiegraad ter wereld Malaria komt veel voor in Zuid-Soedan. 88% van de huishoudens heeft geen muskietennet
3,1% van de bevolking heeft hiv/aids. 70% van de bevolking in de leeftijd 15-49 heeft geen voorlichting gehad over preventie van hiv/aids
50% van de bevolking heeft geen toegang tot schoon drinkwater Minder dan 50% van alle kinderen volgt vijf jaar lang primair onderwijs Slechts 1,9% van alle schoolgaande kinderen maakt de basisschool af 92% van alle vrouwen kan niet lezen of schrijven 187.000 mensen zijn gevlucht als gevolg van geweld Soedan heeft 2,5 oogartsen per miljoen inwoners (bronnen: UNICEF, UNFPA, WHO, UNOCHA)

Wat doet Dark & Light in Zuid-Soedan?
Zuid-Soedan is het grootste projectland van Stichting Dark & Light met momenteel zes projecten. Terugdringen van vermijdbare blindheid is één van de speerpunten. De belangrijkste oorzaken van blindheid zijn: staar, trachoom en rivierblindheid. Een integrale aanpak leidt tot reductie van het aantal blinden: opsporing, toegang tot medicijnen en hulpmiddelen, opleiden van oogartsen, voorlichting over persoonlijke hygiëne en het creëren van een schonere leefomgeving (sanitatie en schoon drinkwater).

Daarnaast zet Dark & Light zich in om het reguliere onderwijs toegankelijk te maken voor kinderen met een handicap. Zowel onderwijs als oogzorg bevinden zich kwalitatief op een zeer laag niveau als gevolg van de jarenlange burgeroorlog.

Morgen begint een nieuw hoofdstuk voor Zuid-Soedan. Onafhankelijkheid betekent niet automatisch het einde van armoede en instabiliteit. Dark & Light en haar partnerorganisaties blijven zich inzetten voor structurele ontwikkeling van deze kwetsbare regio.

*

Links:
http://www.darkandlight.org/



Razende Robot Reporter