Ingezonden persbericht




()

()

Persbericht - 7 juli

Radio 4 downloadactie voor jubileum Orlando Festival

Tien downloads beschikbaar kamermuziekrepertoire

De TROS en Radio 4 bieden de luisteraars van Radio 4 tien downloads aan ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van het Orlando Festival. De muziekwerken zijn hoogtepunten uit het kamermuziekrepertoire en van 9 juli t/m 20 augustus 2011 gratis via www.radio4.nl/orlando te downloaden.

Deze zomer vindt voor het dertigste jaar op rij het Orlando Festival plaats. Het is daarmee het langst bestaande kamermuziekfestival van Nederland. Om dit evenement extra luister bij te zetten, zendt de TROS drie concerten rechtstreeks uit vanaf het festival via Radio 4 op 24 juli, 31 juli en 1 augustus omstreeks 20:00 uur. Daarnaast bieden de TROS en Radio 4 tien opnames aan die zij door de jaren heen op het festival hebben opgenomen en uitgezonden. Deze werken zijn zes weken lang kosteloos te downloaden.

'We hopen hiermee de luisteraar te enthousiasmeren voor klassieke muziek en in het bijzonder de kwetsbaarste vorm ervan, de kamermuziek. We zijn ontzettend verheugd dat we dit jaar drie concerten van het Limburgse festival rechtstreeks kunnen uitzenden", aldus Petra Koks, hoofd culturele programma's radio TROS.

In de afgelopen 30 jaar nam TROS Radio 4 ruim 500 werken tijdens het festival. Hieruit is een selectie gemaakt van 10 muziekstukken die gratis als download worden aangeboden. Naast werken van de grote namen Mozart, Schubert, Brahms, Dvoøák en Ravel, zijn ook composities van de twintigste-eeuwse componist Alfred Schnittke en componist van eigen bodem Ton de Leeuw te downloaden, evenals drie van de late strijkkwartetten van Beethoven. De stukken zijn uitgevoerd door het Orlando Kwartet, dat vandaag de dag in een gedeeltelijk nieuwe bezetting het Párkányi Kwartet vormt. Het internationaal gerenommeerde Orlando Kwartet stond aan de basis van dit festival. Vijf van de tien werken wijzen vooruit naar het festivalthema dit jaar, namelijk 'de late Beethoven' en 'Opdrachtwerken'. De overige vijf werken behoren tot de juweeltjes van het kamermuziekrepertoire.

De TROS verzorgt op 24 juli, 31 juli en 1 augustus rechtstreekse uitzendingen op Radio 4 van het Orlando Festival. Aanvangstijden van de programma's zijn respectievelijk 19:45 uur, 19:55 uur en 19:55 uur.

()



Ingezonden persbericht