Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 06 juli 2011

Grootste leeuwendansspektakel van Europa

Precies een eeuw geleden vestigden de eerste Chinezen zich in Nederland. Om dit te vieren is de Dam in Amsterdam aanstaande zaterdag 9 juli het toneel van 100 Chinese leeuwen. Na een optreden op de Dam dansen zij in een optocht naar de Nieuwmarkt. De "Dans van de Leeuw" is de grootste ooit in Europa, de organisatie is in handen van de Stichting 100 jaar Chinezen in Nederland.

De leeuwendans wordt traditioneel opgevoerd ter gelegenheid van iets nieuws: de opening van een nieuwe zaak, bij Nieuwjaar of, zoals nu, bij het ingaan van een tweede eeuw voor de Chinezen in Nederland. Voorzitter Wah Kun Yeung van de Stichting 100 jaar Chinezen in Nederland: "In de Chinese gemeenschap symboliseert de leeuwendans geluk en voorspoed. Wij gaan een nieuwe eeuw vol voorspoed en saamhorigheid tegemoet".

Product van een historisch migratiepatroon
De omvang van de leeuwendans op de Dam is uniek. Deze massale bijeenkomst zou in elk ander Europees land niet mogelijk zijn. Nederland heeft de hoogste dichtheid van leeuwendansvereniging van Europa. Naast de grote steden hebben zelfs Nederlandse provinciesteden een eigen leeuwendansvereniging. Chinezen in Nederland wonen verspreid door het hele land. In landen als Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië zijn de Chinezen relatief recent gevestigd en zijn ze voornamelijk geconcentreerd in de grote steden. Zij missen de geschiedenis die Chinezen in Nederland hebben. De leeuwendans wordt uitgevoerd door dansers uit verschillende culturen in Nederland. De leeuwendans op de Dam is daarom een product van de historische migratie- en vestigingspatroon van Chinezen in Nederland.

Chinezen zijn van scheepsarbeiders en pindaverkopers begin vorige eeuw succesvolle ondernemers geworden in Chinese horeca. Tegenwoordig werkt zeker nog 70% van de Chinezen in de horeca. Maar de nieuwe generatie Chinese jongeren heeft zich verspreid over allerlei sectoren buiten de horeca. Steeds vaker hebben de jonge Chinezen een baan als expert in de IT, bij banken of accountancy firma's, als arts of advocaat, als ambtenaar of kunstenaar. Ondernemen hebben de Chinezen echter niet verleerd. Geregeld gaan Chinezen na een universitaire studie weer terug naar horeca of andere bedrijfstak om er nieuwe ondernemingen op te richten.

Veel verschillende Chinezen
Chinezen in Nederland zijn net zo divers als de Nederlandse cultuur. Zij zijn afkomstig van het Chinese vasteland, Hong Kong, Indonesië, Suriname, Vietnam, Maleisië, Taiwan en Singapore. Zij spraken en spreken allemaal hun eigen dialect. Tegenwoordig is Nederland een geliefde bestemming voor Chinese bedrijven, studenten en toeristen. Van die laatste groep kwamen er vorig jaar 150.000 Chinezen naar Nederland. Maar het algemene beeld van Chinezen in Nederland wordt nog sterk overheerst door Chinees Indische restaurants en die van een gesloten gemeenschap. Met het jubileum willen de Chinezen zich meer zichtbaar stellen voor het Nederlands publiek.

De Dans van de Leeuw weerspiegelt hiermee een deel van de migratiegeschiedenis van Nederland en verenigt tevens de nieuwe trots en saamhorigheid van de Chinezen met Nederland. Ten slotte is de leeuwendans een eerbetoon aan de oudere generaties die de weg vrijgemaakt hebben voor de huidige generatie.

Programma `Dans van de Leeuw´ - 9 juli 2011

13:00uur Openingsceremonie op de Dam
Toespraak voorzitter Dhr. W.K. Yeung, burgemeester E. van der Laan van Amsterdam en de Chinese ambassadeur J. Zhang Ontwaken van de leeuwen
100 leeuwen zullen volgens de traditie dansen 14.00uur 100 leeuwen optocht door de binnenstad richting de Nieuwmarkt, Amsterdam Chinatown
Optredens op de Nieuwmarkt
18.00uur Einde evenement


---

Noot aan de redactie
Voor meer informatie over "Dans van de Leeuw" en beeldmateriaal kunt u terecht op www.100jaarchinezen.nl/pers/ of neem contact op met:

George Ammerlaan tel. 06 26 97 97 99 Giovanna Chen tel. 06 81 42 09 00 Voor Chinees, Wah Kun Yeung tel. 06 53 37 27 15
E-mail pers@100jaarchinezen.nl