Open Nederlands Kampioenschap Eiwerpen in Makkum


Makkum, Friesland, 20110125 -- Het Friese Makkum is op 9 juli het strijdtoneel voor het eerste Open Nederlandse Kampioenschap Eiwerpen. Ploegen uit het hele land en (in ieder geval) Engeland, Duitsland en België zullen strijden om de eer in vier disciplines. Op de Markt en het Plein is een wedstrijdbaan uitgezet. De organisatie is in handen van de Vereniging Us Stek, die in de afgelopen zes jaar een dergelijk evenement op plaatselijke schaal organiseerde. Met de expansie wordt een bijdrage geleverd aan de toeristische attractiviteit van de regio.

Het kampioenschap wordt gehouden in vier disciplines. Centraal staat het traditionele afstandwerpen voor paren. Daarnaast is er een Eistafette voor teams van zes personen, die zo snel mogelijk zes eieren dienen over te gooien, daarbij gehinderd door een scherm. Het Russisch Ei Roulette vraagt van de deelnemers om beurten een ei te kiezen uit een doosje van zes. Wie het ene rauwe ei tegen het hoofd kapot slaat, verliest. En Ei Trebuchet doet een beroep op de technische vaardigheden. Een ei dient via een katapultmechanisme zo ver mogelijk te worden geschoten en opgevangen.

Alle eieren, waarmee wordt gespeeld, zijn voor consumptie afgekeurd. Er is een jeugdcategorie [tot 16 jaar] er een seniorenklasse voor dames en heren. De winnaars krijgen het recht Nederland te vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap, dat in 2012 in het Engelse Swaton wordt gehouden. Inschrijving kan geschieden via www.eiwerpen.nl.

Het Open NK Eiwerpen wordt verspeeld onder auspiciën en volgens de regels van de World Egg Throwing Federation. Voorzitter Andrew Dunlop zal in Makkum aanwezig zijn als honorair voorzitter van de jury.

Internationaal

De World Egg Throwing Federation is de overkoepelende organisatie voor alle evenementen, die met eiwerpen te maken hebben. Sinds de oprichting coördineert de Federatie de belangen van nationale organisaties in de hele wereld. Eiwerpen wordt beoefend in meer dan 35 landen, waardoor het in aanmerking zou kunnen komen om te worden opgenomen in het programma van de Olympische Spelen. Onder meer in Australië, Amerika, China en Argentinië kennen jaarlijkse kampioenschappen.

Het officiële wereldkampioenschap, de Rowntree's Randoms Egg Throwing Championships, wordt sinds 2006 jaarlijks gehouden in het Engelse Swaton in Lincolnshire. In het eerste jaar was er nog slechts een bescheiden programma met twee onderdelen: het afstandwerpen voor koppels en de Ei-stafette. Op basis van het succes worden tegenwoordig ook kampioenen gekroond in het doelgooien, het Russisch Ei Roulette en Ei Trebuchet. De regels zijn vastgesteld door de International Board of Egg Throwing Rules.

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot de Stichting Open NK Eiwerpen


Frans van Egmond                                                              Jacques Hoogenboom


voorzitter                                                                               Secretaris


06 2250 8613                                                                        06 5152 5528


www.eiwerpen.nl