Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 21 februari 2011

Grote belangstelling voor ZomerExpo2011 in Gemeentemuseum Den Haag

deelname gesloten

Stichting ArtWorlds en het Gemeentemuseum Den Haag lanceerden op 9 december 2010 de eerste Nederlandse tentoonstelling met open inschrijving. Vanaf dat moment stroomden de aanmeldingen binnen. Vanwege die overweldigende belangstelling werd op zondag 27 maart in de Westergasfabriek in Amsterdam een extra voorronde dag gepland. Nu ook deze dag vol is, wordt de deelname veel eerder dan verwacht gesloten. Met dank aan alle deelnemende kunstenaars belooft de eerste editie van ZomerExpo een succes te worden. In totaal zijn er dan 2450 deelnemers met zo'n 4750 werken. Aanmeldingen zijn uit het hele land binnengekomen. 'Het is overweldigend om te merken hoeveel behoefte er bestaat onder kunstenaars om te mogen exposeren in een museum,' aldus Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag.

De ZomerExpo2011 heeft de naam 'Anoniem gekozen' en geeft een beeld van de kunstbeoefening in Nederland in volle breedte zonder onderscheid te maken tussen gevestigde en niet- gevestigde kunstwereld. De zeggingskracht en de kwaliteit is bepalend bij de keuze van het werk.

De 4750 werken worden vanaf eind maart tot half april op drie locaties in Nederland beoordeeld door een jury die bestaat uit personen uit de museumwereld, de provinciale kunst- en cultuurinstellingen en uit bekende en minder bekende kunstenaars. Het werk wordt gekozen op basis van drie genres: landschap, stilleven of portret.

Na de eerste selectieronde verschijnt er op de website van de ZomerExpo 2011 een bijzondere overzichtstentoonstelling van 600 werken. Uiteindelijk worden er 250 kunstwerken gekozen die samen de tentoonstelling vormen in het Gemeentemuseum Den Haag die te zien is van 9 juli t/m 14 augustus 2011. Er zijn drie stimuleringsprijzen verbonden aan de tentoonstelling: 10.000, 7.500 en 5.000 euro.

Stichting ArtWorlds ontwikkelt projecten die verschillende kunstwerelden samenbrengt. Door de samenwerking met ArtWorlds en de ZomerExpo wil het Gemeentemuseum de publieksparticipatie vergroten. Het museum is een openbare instelling en toegankelijk voor een breed publiek. Het museum streeft naar een grote diversiteit aan publieksgroepen en wil zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met verschillende kunstvormen zoals kunstnijverheid, mode, muziek, schilderkunst en tekenkunst.

Tijdens de tentoonstelling en rond de voorrondes wordt een programma aangeboden dat bestaat uit lezingen en workshops over de thema's en over het tentoongestelde werk. Het programma is te vinden op www.zomerexpo2011.nl.