Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 9 juni 2011

Nationale Bedevaart Brielle: 'Elkander dragend in geloof'

In en om de kerk van de H.H. Martelaren van Gorcum in Brielle vindt zaterdag 9 juli de Nationale Bedevaart plaats. De bedevaart leidt naar het heiligdom van de heilige Martelaren van Gorcum aan het Rik 5 (Hoek De Rik-Kloosterweg) te Brielle. De laatste vier beelden van de negentien martelaren worden momenteel gerestaureerd. Naar verwachting zijn daarmee alle beelden in volle glorie hersteld op de dag van de Nationale Bedevaart. De monumentale ommegang (de overdekte gang rondom het martelarenveld) wordt ook gerestaureerd. Volgens planning is deze in september gereed.

Programma Nationale Bedevaart:
11.00 uur Eucharistieviering,
Hoofdcelebrant Mgr. A.H. van Luyn sdb
Muzikale ondersteuning: gemengd koor St. Jozefkerk uit Rozenburg. 13.15 uur Rozenkransgebed
14.00 uur Kruisweg
15.00 uur Vesperviering met processie en pelgrimszegen

De plaats is het bekendste bedevaartsoord van Zuid-Holland. In het jaar 1572 werden op deze plaats 19 rooms-katholieke geestelijken uit Gorcum (ook: Gorinchem) gemarteld en opgehangen omdat ze weigerden hun diepe geloof in de Eucharistie af te zweren. Ieder jaar trekt de bedevaart honderden bezoekers uit Nederland en omringende landen.

Er zijn twee bijzondere uitgaven rond de bedevaartsplaats uitgekomen, die illustreren wat het betekent om elkaar te dragen in geloof: 'De martelaren van Gorcum', door Ben Hartmann. Deze uitgave werd in 2009 gepresenteerd tijdens de Nationale Bedevaart. In 2008 bracht het bisdom Rotterdam het stripboek 'De Tijdelijke Dood' uit, waarin striptekenaar Gerard de Sutter het verhaal van de 19 martelaren heeft weergegeven op eigentijdse wijze. Beide uitgaven zijn bij het heiligdom te verkrijgen, en via de webwinkel van het bisdom Rotterdam.

In juli en augustus is het heiligdom dagelijks geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Regelmatig vindt om 16.00 uur een Eucharistieviering plaats.

EIGEN VERVOER: Rotterdam richting Europoort, borden Brielle volgen. Bij Brielle richting Tinte. Linksaf: GJ van den Boogerweg. Rechtsaf: De Rik. Beperkte parkeergelegenheid.

OPENBAAR VERVOER: Vanaf Rotterdam CS metro naar Spijkenisse Centrum. Connexxion-bus 103 naar Brielle, halte Rugge. Linksaf: GJ van den Boogerweg, rechtsaf: De Rik. Reistijd vanaf Rotterdam ca. een uur.

SPECIALE BUSDIENST: Vanaf Rotterdam CS naar Brielle en terug. Vertrek om 10.00 uur vanaf het Kruisplein. Opgave via 010 - 2815171.